БОЈАН ЗЕКОВИЋ/ - SDP / - БОЈАН ЗЕКОВИЋ/ - SDP
22/11/2021 u 08:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Зековић: Влада је фактички пала

Парламентарна већина jе jасно саопштила да не долази у обзир разговор о реконструкциjи Владе, казао је потпредсjедник СДП-а

Потпредсjедник СДП-а Боjан Зековић саопштио jе да очекуjе подршку диjела парламентарне већине инициjативи за изгласавање неповjерења Влади Црне Горе. Он jе подсjетио и да из саме парламентарне већине постоjе катастрофалне оцjене о учинцима актуелне владе Здравка Кривокапића.

Он jе у Прелиставању штампе у Jутарњем програму ТВЦГ оциjенио да Црна Гора данас има потпуну парализу система коjи не функционише, jер jе читава држава заробљена односима унутар актуелне власти.

- Имате владу коjа jе фактички пала. Парламентарна већина jе jасно саопштила да не долази у обзир разговор о реконструкциjи владе. Дакле, она jе де фацто пала и теориjски имамо двиjе могућности - или избори, за коjе немамо чисту ситуациjу, пошто немамо заокружене институциjе коjе могу спровести изборни процес, или да се формира нова парламентарна већина нова или у оквиру постоjеће изабере нова влада - рекао jе Зековић.

Подсjећа да Црна Гора данас има в.д. стање у Врховном државном тужилаштву и Врховном суду, док нам недостаjе двиjе трећине судиjа Уставног суда.

- Имамо крњи састав Уставног суда, Судског и Тужилачког савjета и нас Устав обавезуjе на диjалог. Видjели сте и став наших партнера из Европске комисиjе да се ситуациjа не може риjешити без диjалога - рекао jе Зековић.

Зато jе, каже он, природно да се иницира да се гласа о повjерењу влади, будући да и из саме парламентарне већине имамо катастрофалне оцjене о њеним учинцима.

Влада без подршке у парламенту

- Из листе Мир jе наша нациjа, цитирам посланика Миодрага Лекића, коjи иначе бира риjечи, премиjера jе назвао паjацем. Имате листу Црно на биjело коjа има груба програмска неслагања са оним што ради парламентарна већина, до мjере да их jе дио оснивача напустио - рекао jе Зековић. 

За црногорско друштво jе, како jе рекао, здраво да се формира jедна вредносна парламентарна већина коjа ће имати минимум сагласаjа око европских интеграциjа, вањских послова и безбjедносне ситуациjе.

- Влада нема подршку у парламенту, од 81 посланика Владу подржава наjвише пар. Ти људи и даље настављаjу да злоупотребљаваjу своjе функциjе, врше власт без повjерења парламентарне подршке - рекао jе Зековић. 

Потврдио је да десет опозиционих странака припрема политички документ под називом Платформа за грађански и европски консензус кроз политички диjалог, коjа ће бити понуђена свим партиjама коjе имаjу посланике у Скупштини Црне Горе, а коjе за себе тврде да су грађански и проевропски профилисани.

"Очекуjем да ће таква инициjатива имати и подршку диjела парламентарне већине, ако узмемо у обзир шта о учинцима владе говоре и представници партиjа коjе су jе гласали", рекао jе Зековић.

На питање чиjу подршку очекуjу, Зековић каже да и из наjвећег конституента власти (ДФ) постоjе оптужбе за тешки криминал на рачун владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 00:25