Predrag Zenović / - VLADA
31/03/2024 u 07:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zenović: Crna Gora marljivo radi za zeleno svjetlo za Ibar, mjerila kompleksna

Crna Gora marljivo radi kako bi ispunila zadatke i dobila zeleno svjetlo za Ibar, kazao je glavni pregovarač sa Evropskom unijom Predrag Zenović.

- Ibar je izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila. privremena mjerila imamo samo u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, sa njim pregovori počinju sa njima se pregovori i završavaju,upravo zbog vaznosti nasveukupne reforme u jednom drustvu - pojasnio je on. 

Mjerila su različita i često kompleksna.

Na spisku su reforme i imenovanja u pravosuđu, procesuiranje ratnih zločina, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, procesuiranje napada na novinare i sloboda medija.

Na njihovom ispunjavanju Crna Gora radi od 2013. godine, ali poslednjih mjeseci ubrzano, a uključene su sve institucije. Posla je puno, a vremena sve manje. 

- Teče intezivan rad kako u Vladi, tako i u Skupštini. Sve institucije rade na prikupljanju podataka i upućuju ih komisiji kako bi se bilansi utvrdili i kako bi se vidjelo da je Crna Gora napravila iskorak i napredak u polju vladavine prava - ukazao je Zenović, prenosi portal RTCG.

Signali iz Evrope za sada su pozitivni, i svi očekuju da svjetlo na kraju bude zeleno.

Sve se čini da zadaci budu kompletni, jer je ispunjavanje prijevremenih mjerila samo uvod u ono što nas čeka kad u junu IBAR i dobijemo.

- Kada se dobije ibar za poglavlja 23 i 24 možemo krenuti u njihovo zatvaranje i možemo vidjeti gdje smo u svim ekonomskim politikam koje su bitne i važne za svakodnevni život građana - zaključio je Zenović. 

Vlada bi trebalo da utvrdi izmjene zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, Sudskom savjetu i sudijama, Državnom tužilaštvu, sprečavanju korupcije, o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, i o krivičnom postupku.

Sve ovo treba da se kompletira do početka maja, i da Evropa da ocjenu.

Spajić: Ponosni smo na Gorčević i njen tim, očekujemo IBAR u junu

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:46