Зиројевић / -SD
17/05/2022 u 17:53 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зиројевић: Мањинска влада производ трулих компромиса

Упозоравали смо да ће један од приоритета у агенди ове Владе бити "Отворени Балкан ", који је и те како штетан за Црну Гору, и да постоји већ припремљена већина на Влади за подршку тој иницијативи, а данас се показује да је тако, навео је Зиројевић

Све оно што су Социјалдемократе (СД) говориле о новој влади прије њеног формирања ових дана се потврђује у пракси. Рекли смо да је доминантна улога Социјалистичке народне партије (СНП), као партије која ни милиметар није одступила од наопаке политике коју од оснивања спроводи, неприхватљива и лоша за Црну Гору, а пракса већ потврђује да је тако. Рекли смо да Дритан Абазовић ни за јоту није одступио од политике коју је спроводио као потпредсједник владе Здравка Kривокапића, показује се да је као премијер још гори и штетнији. Упозорили само да је измјена начина одлучивања приликом потписивања споразума партија парламентарне већине са општег консензуса на квалификовану већину замка јер ту већину на Влади имају СНП и УРА, пракса већ показује да смо у праву, казао је у разговору за "Дан" портпарол Социјалдемократа (СД) Никола Зиројевић.

Додаје и да су упозоравали да ће нова влада за циљ имати да заврши све оно што Kривокапићева није стигла или успјела, и то се показује као тачно.

– Премијер "европске, секуларне" државе на први састанак одлази – не у Брисел, не у Лондон, не у Берлин, већ у манастир Острог, да се састане са патријархом цркве друге државе и тамо, са ко зна којим намјерама, договори потписивање уговора са СПЦ, сумњамо на штету Црне Горе. Упозоравали смо да ће један од приоритета у агенди ове владе бити "Отворени Балкан", који је и те како штетан за Црну Гору, и да постоји већ припремљена већина на Влади за подршку тој иницијативи, а данас се показује да је тако. И још много тога на шта бих сад могао подсјећати. У коначном, како је то веома добро описао наш посланик Борис Мугоша , добили смо Владу подмирења, а не Владу помирења. Никад већа Влада, а никад мање партиципаната у њој – наводи Зиројевић.

Мало вјероватно да ће предложити рјешење у интересу Црне Горе

Портпарол СД наводи да у тој партији никад нијесу размишљале партијски када су у питању закони и акти од интереса за грађанке и грађане Црне Горе, већ искључиво сагледавајући које је рјешење добро, а које лоше.

– Kао што смо досад били оштра, али конструктивна опозиција влади Здравка Kривокапића, тако ћемо наставити да будемо опозиција и влади Дритана Абазовића, тј. Владимира Јоковића. Дакле, када су у питању закони о којима ће парламент расправљати, Социјалдемократе ће подржати свако рјешење за које процијенимо да је квалитетно и у интересу државе Црне Горе и њених грађанки и грађана. Нажалост, бојим се да је мало вјероватно да Влада у којој доминантну улогу има СНП може да предложи рјешење за које и ми и оно цијенимо да је у интересу Црне Горе, јер је пресјек наше и њихове политике практично празан скуп – навео је Зиројевић.

Он од извршне власти на челу са Дританом Абазовићем не очекују ништа боље од претходне, док, с друге стране, како сматра, постоји озбиљан ризик да она нанесе непоправљиву штету по државне интересе Црне Горе. Каже и да је питање да ли оно што се дешавало на путу Црне Горе ка ЕУ у периоду 42. Владе уопште можемо назвати напретком.

– У најбољем случају, то је стагнација, а реална оцјена би, рекао бих, ипак била класично назадовање. Влада Здравка Kривокапића била је највећи кочничар Црне Горе откако је наша држава закорачила на пут европских интеграција. Ми морамо откочити интеграцију Црне Горе у ЕУ, али се поставља веома реално питање да ли је са Владом у којој убједљиву већину министара чине представници политичких партија које су биле дио претходне парламентарне већине и давале безрезервну подршку 42. Влади уопште могуће то постићи. Ово питање додатно добија на значају када узмемо у обзир да основни циљ формирања мањинске владе – постизање квалификоване, тропетинске већине – није остварен, а управо ова већина представља основни услов за напредак у поглављима 23 и 24 – навео је наш саговорник.

Он није оптимиста да ће Црна Гора са оваквом владом постићи неки значајан напредак у ЕУ интеграцијама.

– У сваком случају, предуслов за тако нешто јесте дијалог и постизање компромиса. Што се нас у СД тиче, ми смо, као и увијек, отворени и спремни за дијалог, али никако нећемо пристати на постизање трулих компромиса на штету Црне Горе, као што је то до сад био случај. Уосталом, мањинска влада је и сама производ једног таквог компромиса – закључио је Зиројевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:39