Никола Зиројевић / - СД
17/05/2022 u 14:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зироjевић Влади: Поништите одлуку у четвртак, Цетињски манастир незаконито одузет Приjестоници

Влада Здравка Кривокапића jе, на незаконит начин дониjела одлуку коjом се Управи за катастар и државну имовину налаже да власништво над Цетињским манастиром, са Приjестонице Цетиње, пребаци на државу Црну Гору, казао је Зиројевић

Портпарол Социjалдемократа Никола Зироjевић, jош jедном jе позвао Владу да на првоj наредноj сjедници коjа би, како каже, требала да се одржи прексjутра, у четвртак, поништи спорну одлуку и исправи незаконити упис власништва коjи jе Управа за катастар и државну имовину извршила на основу закључка Владе Здравка Кривокапића.

- Влада Здравка Кривокапића jе, на незаконит начин, мимо процедуре, дониjела одлуку коjом се Управи за катастар и државну имовину налаже да власништво над Цетињским манастиром, са Приjестонице Цетиње, пребаци на државу Црну Гору, чиме jе противправно, Приjестоници забрањено располагање имовином коjа jе у њеном неспорном власништву - истакао је Зиројевић.

Додаје да оваква одлука ниjе и не може бити правоснажна из више разлога, те Управа за катастар и државну имовину ниjе смjела по истоj поступити.

- Влада jе, наиме, била дужна да на првоj наредноj сjедници верификуjе наведену Одлуку коjу jе дониjела по хитном поступку што се, колико смо у сазнању, ниjе десило. Процедура jе, сходно риjечима Снежане Попиводе, заштитнице имовинско-правних интереса Приjестонице Цетиње, прекршена и у следећем – Управа за катастар и имовину ниjе могла самостално одлучивати по жалбама МЦП, а рjешење о упису имовине Цетињског манастира на новог власника ниjе уручено Приjестоници, већ су о томе информисани из медиjа. Рjешење, дакле, не може бити правоснажно jер Приjестоница, као незадовољна страна, мора имати право жалбе, што се ниjе десило - казао Зиројевић.

Портпарол Социјалдемократа наводи да је још jедно мjесто спорења, односно класичан примjер безакоња у овом случаjу информациjа да се као ималац права коришћења над имовином наводи „Манастир Св. Петар“ за коjи не постоjи апсолутно никакав показатељ да има статус правног лица.

- Такође, на осталим обjектима jе право своjине уписано на истог субjекта што, имаjући у виду да се не ради о правном лицу, ниjе смjело бити учињено. Из свега наведеног сасвим jе jасно да Одлука Владе ниjе правоснажна, те да jе поступање Управе за катастар и државну имовину, у овом случаjу, неосновано и незаконито. Овим путем позивамо Владу Црне Горе да, на првоj наредноj сjедници, коjа би требала да буде одржана у четвртак, поступи у складу са законима ове државе, спорну  одлуку поништи и наложи Управи да Цетињски манастир врати његовом стварном и jедином власнику, Приjестоници Цетиње. Такође позивамо новог СДТ-а, господина Владимира Нововића, да обавиjести jавност да ли jе и шта предузето поводом кривичне приjаве коjу jе Приjестоница подниjела против бившег премиjера Здравка Кривокапића, генералне секретарке Владе Жане Прашчевић-Милачић, те в.д. директора Управе за катастар идржавну имовину Коче Ђуришића коjом се наведени терете за злоупотебу службеног положаjа у овом случаjу -наводи Зироjевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:14