DANIJEL ŽIVKOVIĆ / - FOTO: DPS
23/06/2024 u 10:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Živković u Herceg Novom: Nema cijene za koju bi DPS prodala tekovine prethodnih generacija

Nema cijene za koju bi DPS prodala tekovine prethodnih generacija – nezavisnost, očuvan građanski i multinacionalni sklad, članstvo u NATO i ulazak u EU, saopštio je predsjednik Demokratske partije socijalista, Danijel Živković.

On je to kazao otvarajući Opštinsku izbornu konferenciju u Herceg Novom, gdje su birani članovi Opštinskog odbora.

On je istakao da, iako je DPS dugo godina u opoziciji u ovom gradu, kao i nepravedno van vlasti, ima izuzetno jako jezgro podrške, što neka druga partija ne bi uspjela, te je izrazio zahvalnost aktivistima na predanom radu.

- Četiri godine u opoziciji usjeli smo da sačuvamo relevantnost i da odgovorimo izazovima, nakon 30 godina vršenja vlasti. Bez obzira na revanšizam, medijski, politički i pravosudni progon i dalje smo na nogama, i to kao najjači politički subjekt u Crnoj Gori - naglasio je on.

Živković je podsjetio da DPS pravi promjene u svojoj politici i u partiji, ali ne da bi se bilo kome prilagodili, već zato što smo svjesni da bolja i uspješnija DPS znači bolju i uspješniju Crnu Goru.

- U kakvom ambijentu živimo – danas je najvažnije biti vlast po svaku cijenu. A osnovna mjera da biste došli do vlasti ili je zadržali je ucjena. Mandić i Knežević ucjenjuju Spajića – cijena zadržavanja na vlasti je pomjena Ustava, državnih simbola, uvođenje dvojnog državljanstva. Da bi ostao u vlasti naš premijer pristaje da se razračunava sa nacionalnim interesima Crne Gore”, istakao je on naglasivši da nema cijene pod kojom bi DPS pohrlila za vlast i prodala tekovine prethodnih političkih generacija – mukotrpno obnovljenu nezavisnost, očuvan građanski i multinacionalni sklad, članstvo u NATO i ulazak u EU. Ostaćemo u opoziciji koliko god bude potrebno da ne predajemo državu velikosprskom nacionalizmu. Smijenili smo dvije vlade i treću čeka takva sudbina. Crna Gora je danas prepoznata po političkoj nestabilnosti. Ko će doći da bilo šta uloži kod nas ako nema zdrav politički ambijent? - upitao je lider DPS-a.

On je saopštio na izostanak realizacije kapitalnih projekata, ali i onih na lokalnom nivou.

- Takvo je stanje i ovdje. Raskopano šetalište, ulice, nema ulaganja u komunalnu infrastrukturu, oni posvađani, pet mjeseci ne mogu da zakažu sjednicu lokalnog parlamenta, posvađani u Tivtu, Budvi, Ulcinju, Beranama, Podgorici, na državnom nivou, gdje god su se domogli vlasti su se međusono posvađalii. A onda pričaju o pomirenju Crne Gore. Između sebe se ne mogu dogovoriti oko pozicija, fotelja, privilegija, ko će biti direktor, a ko rukovodilac, ko će više novaca uzeti iz budžeta, zadužiti službeni automobil, ko će imati više obezbjeđenja, ko će se više bahatiti. Kako vode ekonomsku politiku to je uvod u bankrot naše države. Povećaju plate 30 odsto, a cijene 70 odsto i onda nam objašnjavaju da je to bolji životni standard. Standard najbolje osjećamo kad pođemo u market ili kad plaćamo dažbine. Najavljuje se i poskupljenje cijene električne energije početkom sljedeće godine. Ima li jedna opština da nijesu povećali dažbine kad su došli na vlast – u Podgorici su povećali porez na nepokretnost, paking, vodu, komunalije. A najavljivali su povećanje zarada, umjesto toga ih umanjuju. Možete neko vrijeme da se služite obmanama i manipulacijama, ali ne sve vrijeme - naveo je Živković.

Živković na prijemu povodom Dana partije: Sačuvali smo integritet partije u najtežim vremenima

On se osvrnuo i na, kako je rekao, katastrofalno stanje javnih finansija.

- Sad planiraju novo zaduženje od 400 miliona, a već su se zadužili preko milijardu i po, to bi značilo da ćemo uskoro biti zaduženi dvije milijarde eura. Za 30 godina naše vlasti smo se zadužili tri milijarde i 600 miiliona, a oni za nepune 4 godine dvije milijarde, a za koji projekat? Mi smo od toga novca izgradili prvu dionicu auto-puta, podmorski kabal, regionalni vodovod, put Žabljak-Risan, a to su samo neki od projekata. A gdje je njihov novac – u plate i penzije. E kad ne budemo mogli više da se zadužujemo znate i sami kakav nas scenario čeka”, istakao je on podsjetivši da je slično stanje i u drugim oblastima – obrazovanju i zdravstvu. Politike koje su gradile svoju platformu na priči kako je DPS partija koja se ustremila protiv Boga, crkve danas propadaju i nestaju i raspadaće se svakog dana na svakom pedlju Crne Gore, jer kada zloupotrijebiš vjeru i vjersku organizaciju za obračun sa Crnom Gorom doživljavaš onu sudbinu kakvu oni danas doživljavaju – nigdje se više ne mogu složiti i povezati i svugdje će padati. Ima DPS koalicioni kapacitet, ali na drugoj strani nema hrabrosti da se uđe u koaliciju sa jedinom patijom koja može da obezbijedi stabilnost, jer Beogradu ne odgovara politička stabilnost. Znaju kad mi dođemo na vlast nema više obračuna sa Crnom Gorom. Sudbina naše države povezana je sa DPS. Zato moramo još vrijednije raditi da se što prije vratimo na vlast - zaključio je Živković najavljujući intenzivan terenski rad, obilaske opštinskih odbora od strane partijskog rukovodstva i razgovore sa simpatizerima i članovima partije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. jun 2024 10:09