Са јучерашње сједнице / -SKUPSTINA CG
30/04/2021 u 09:55 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Одбор за изборну рефору креће са дефинисањем предлога закона о пребивалишту

Међу првима је сједницу заказала посланик Бранка Бошњак (ДФ), која се налази на челу друге радне групе, чији је циљ дефинисање предлога Закона о бирачком списку и предлога закона о регистрима пребивалишта и боравишта
Двије од четири радне групе скупштинског Одбора за свеобухватну изборну реформу, јуче су одржале прве сједнице и са члановима утврдиле методологије рада и правце дјеловања како би допринијели реформи изборног законодавсртва, а све у циљу постизања услова, односно амбијента за фер и слободне изборе. Међу првима је сједницу заказала посланик Бранка Бошњак (ДФ), која се налази на челу друге радне групе, чији је циљ дефинисање предлога Закона о бирачком списку и предлога закона о регистрима пребивалишта и боравишта. Она је рекла да су на сједници утврдили да ће се састајати једном недјељно.
– Начелно је договорено да то буде сваког четвртка и почећемо са Законом о регистрима пребивалишта и боравишта, члан по члан. У раду ће нам се такође придружити и чланови невладиног сектора и представници академске заједнице. Биће им припремљени сви упоредни прегледи и иницијативе клубова из домена надлежности радне групе коју предводим – казала је Бошњак након сједнице.
Постигнут је договор и да се до коначних рjешења мора доћи искључиво договором.
И посланик Демократске Црне Горе Данило Шарановић, који се налази на челу прве радне групе одбора, јуче је заказао прву сједницу. Надлежност те радне групе је дефинисање предлога Закона о избору одборника и посланика, одређивање начина одржавања локалних избора у свим општинама у jедном дану, те jачање капацитета и професионализма Државне изборне комисиjе. На јучерашњој сједници такође је утврђена методологија рада те групе.
Остаје још само да исто учине и руководиоци треће и четврте групе, Далиборка Пејовић (ДПС) и Драгиња Вуксановић Станковић (СДП), које са члановима треба да дефинишу предлоге Закона о финансирању политичких субjеката и изборних кампања и jачање свеукупних капацитета, професионализма и транспарентности Агенциjе за спречавање корупциjе (АСК). Односно, да анализирају примjене Закона о личноj карти и Закона о црногорском држављанству, уз евентуалну припрему предлога измjена и допуна, уколико се испоставе корисним за реализациjу постављених циљева, те дефинисање предлога кодекса етичког понашања у изборним кампањама.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 11:38