/ PATROLA POLICIJE U SPROVODJENJU NKT MERA-IVAN PETROVIC-IPE
27/11/2021 u 08:56 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ковид потврда важи шест мјесеци, без ње ни у играонице

Из Института за јавно здравље су навели да је јуче од последица вируса корона преминуло шест особа и регистроване 263 новообољеле

Влада је јуче одлучила да увођење Националне дигиталне ковид потврде у jавноj управи одложи до дефинитивног изjашњења Министарства правде o правном основу такве одлуке. Истовремено је одлучено да ковид потврда буде обавезна за улазак у вјерске објекте, као и да тај документ важи до шест мјесеци, како би се грађани охрабрили да приме трећу дозу вакцине. Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић истакла је на прес конференцији да се током новогодишњих и божићних празника дозвољава боравак преко четири особе за столом без временског ограничења, док остаје на снази забрана свих концерата на отвореном.

– Подсјећамо да је забрана новогодишњих концерата донесена раниjе. Међутим, у вријеме новогодишњих и божићних празника, односно дочека Нове године, 31. децембра и 1. jануара, као и 24. и 25. децембра и 6. и 7. jануара не важи временско ограничење рада угоститељских обjеката до поноћи. Уз посjедовање Националне дигиталне ковид потврде у угоститељским обjектима дозвољава се и да за столом буду више од четири особе под условом да су обезбиjеђена четири метра квадратна на укупноj површини по особи. Дозвољен jе рад музичких извођача и у унутрашњости угоститељских обjеката и споља. За наступе у унутрашњости угоститељских обjеката, сви присутни – и извођачи и запослени и гости мораjу имати ковид потврду. Предлог jе и да се повећаjу казне за непоштовање мjера. Ове мjере су обавезне од 1. до 15. децембра – рекла jе Боровинић Боjовић.

Министарка jе додала да ће у међувремену Министарство здравља и Институт за јавно здравље провjерити капацитете тестирања на вирус корона у приватним и државним лабораториjама jер се разматра могућност да се наплаћује тестирање у државним установама, осим за симптоматске случаjеве.

– Дигиталне ковид потврде биће валидне шест мjесеци након друге дозе вакцине, односно од оболиjевања, због чега се грађани охрабруjу да добиjу трећу дозе вакцине. Осим за улазак у Црну Гору, за боравак у унутрашњости угоститељских обjеката, присуство свим културолошким и спортским догађаjима – како на отвореном и затвореном простору, ковид потврда jе услов и за улазак у дjечjе играонице (jедна особа на осам метара квадратних) вjерске обjекте, теретане, биоскопе, позоришта, концертне хале – појаснила је министарка здравља.

Опрезни са ковид потврдама

Државни секретар у Министарству правде, људских и мањинских права Борис Марић је казао да jе неопходна међуресорска сарадња и да jе поштовање Устава њихов примарни задатак, циљ и обавеза.

– У том контексту смо опрезни са увођењем ковид потврде у jавноj управи, иако многи индикатори говоре о томе да постоjи потреба – навео jе Марић.

Он jе апеловао на све коjи раде у jавноj управи да се вакцинишу.

– Урадићемо jедан мултидисциплинарни приступ, урадићемо све да видимо на коjи начин те потврде у jавноj управи могу бити уведене и да даjу пуни ефекат – рекао jе Марић.

Боровинић Боjовић наводи да су од Министарства jавне управе затражили да спроведу анонимну анкету како би у догледно вриjеме знали тачан обухват имунизованих у jавноj управи и таргетирали оне коjи и даље размишљаjу о вакцинациjи jер jе план да се организуjе циљана имунизациjа оних коjи су заинтересовани. Jавна управа мора да буде примjер.

На питање "Дана" коме ће се од запослених у државним установама наплаћивати тестирање уколико се уведе обавезна ковид потврда, министарка је казала да се размишља да сви они који немају симптоме плаћају ПЦР тестирање. Упитана да ли постоји бојазан да ће ублажавање мјера током новогодишњих и божићних празника довести до погоршања епидемиолошке ситуације, министарка је саопштила да свако масовно окупљање представља ризик.

Одговарајући на питање да ли имају проблеме у функционисању због дугова и недостатака новца на шта су упозорили из Фонда за здравствено осигурање, министарка Боровинић Бојовић је казала да је тачно да су у години епидемије имали додатне потребе за рад установа и да имају довољно новца.

Упитана да саопшти ко је надлежан да се побрине за пацијента код куће који је слабо покретан или није у стању да оде у ковид центар, Боровинић Боjовић jе рекла да је уколико пациjенти не могу сами да оду у ковид центар, за долазак некад задужен Ковид центар а некад Хитна помоћ, у зависности од врсте помоћи коjа jе пациjенту потребна.

– Постоје слабо покретни ковид пацијенти, због којих смо имали низ састанака са представницима Завода за хитну медицинску помоћ и Дома здравља како би им сви притекли у помоћ ковид. Ако дође до повређивања зараженог или му је потребна хитна реакција, онда је то у надлежности Хитне медицинске службе. За пацијенте којима је потребан преглед, али им не треба брз долазак љекара, надлежни су доктори из ковид центра – навела је Боровинић Бојовић.

Директор Института за jавно здравље (ИJЗЦГ) Игор Галић је рекао да jе броj новозаражених новим вирусом корона у Црноj Гори у последње двиjе седмице за око 22 одсто мањи у односу на 14 дана раниjе. Из ИЈЗ су навели да је јуче од последица вируса корона преминуло шест особа и регистровано 263 обољелих.

На питање да ли сматрају да су концерти на отвореном већа опасност за ширење вируса од дозволе да се људи у локалима опуштају и славе празнике, Галић је одговорио да се на трговима окупља већи број младих који нијесу вакцинисани и који лакше могу да пренесу инфекцију.

– Прије свега, концерти на отвореном не могу бити у тој мјери контролисани као у затвореном простору, у смислу ковид потврда, али и других епидемиолошких мјера, ношења маски. У затвореним просторима је дефинисано колико се људи може окупити, док је за новогодишњу ноћ на отвореном врло тешко исконтролисати долазак и присуство, посебно младих грађана – каже Галић.

Помоћница директора Управе за инспекциjске послове Ана Вуjошевић је казала да је претходне седмице у Подгорици и Никшићу обављено 199 инспекциjских прегледа угоститељских обjеката и подниjето 18 кривичних приjава.

Упитана зашто се контроле прецизно најављују у дан у одређеним мјестима и да ли то може допринијети бољем поштовању мјера, Вујошевићева је одговорила да се контролишу сви градови и најављује у ком периоду су под појачаним надзором, али не тачно и којег дана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:26