/ ЈАВНО ОБРАЋАЊЕ ПРОСВЈЕТНИХ РАДНИКА - ФОТО: ИВАН ПЕТРОВИЋ ИПЕ
18/01/2022 u 22:13 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МПНКС: Поновно именовање в.д. директора у 150 школа и вртића

Оно што jе мени познато jесте да министарство поново именуjе в.д. директора, исте или нове (као у Будви и Полициjскоj академиjи), иако су установе расписале конкурсе за избор директора, каже Вукчевић

Министарство просвјете, науке, културе и спорта (МПНКС) поново ће изабрати вршиоце дужности директора у 150 школа и вртића на период од шест мјесеци, чиме се наставља в.д. стање у просвјети које траје од јула прошле године, потврђено је "Дану" из Синдиката и установа. Нова рјешења министарство доноси након што су школе у децембру расписале конкурсе за именовање директора, како би у року од пола године, колико су трајали мандати досадашњим в.д. директора, била завршена процедура. Представници Синдиката просвјете истичу да све наставнике забрињава што се наставља в.д. стање у школама.

У јулу прошле године, након усвајања Закона о општем образовању и васпитању, министарство је смијенило преко 200 директора школа и вртића, којима је прекинут мандат. Према нашим информацијама, МПНКС ће у једном броју школа именовати нове вршиоце дужности, као што је то био случај у будванској школи "Данило Киш", гдје су за директора поставили професора социологије Крста Вуковића, док ће у осталим школама остати досадашња рјешења.

– Мандат диjелу в.д. директора истекао је прошле седмице и у фази смо слања нових рjешења директорима. Рјешења ниjесу могла бити дониjета приjе истека мандата, а процес слања захтиjева вриjеме коjе jе кратко и ради се о дану или два – објаснили су из МПНКС.

Професор историје и географије Слободан Савовић тврди да министарство именовањем истих директора за вршиоце дужности крши Општи закон о образовању и васпитању.

– По закону, в.д. директора могу само једном да буду на тој функцији, с обзиром да су расписани конкурси. По Општем закону о образовању, само у случају када се поништи конкурс могу се поново именовати за в.д. директора, али у том случају морају образложити разлог такве одлуке. Плашим се да оваквом лакрдијом остављају простор за још већу политизацију образовног система – рекао је Савовић за "Дан".

Незадовољни учитељ – мање знања за дјецу

Савовић истиче да овакву ситуациjу у образовном систему може окарактерисати као смjену jедног клептократског начина вођења просвjете у прошлости идиотократским системом данас.

– У моди су кариjеристи без знања и компетенциjа, а плитак поток гласно жубори. Какви год буду наредни потези четвороглавог министарства, сигурно ће бити сведени на комесарску реторику и даља постављања и нагле смjене. Нама у просвjети послиjе тридесет година урушавања система ниjесу потребне коске у виду ослобађања институциjа и неолибералних експеримената са нашим зарадама. Хоће ли и сљедећи министри и владе опет да нас
ослобађаjу? Од "никад више 1918." и новог грађанина Црне Горе стигли смо до нових ослободилаца. А за то вриjеме jедини резултат наших школа jе незадовољни учитељ И све мање знања у главама ученика – казао је Савовић.

Потпредсједница Синдиката просвјете Црне Горе (СПЦГ) Станка Вукчевић казала је за "Дан" да је тачно да министарство поново именује вршиоце дужности, али да не знају разлог такве одлука. Она наводи да ће у већини установа бити именовани вршиоци дужности.

– Оно што jе мени познато jесте да министарство поново именуjе в.д. директора, исте или нове (као у Будви и Полициjскоj академиjи), иако су установе расписале конкурсе за избор директора. Не знам зашто поново в.д., сматрам да jе неопходно да васпитно-образовне установе што приjе изађу из в.д. стања. Што jе разлог, не знам, али знам да то ниjе добро за цjелокупни образовни систем, јер jе свако в.д. стање одраз неког нериjешеног проблема или немогућност његовог рјешавања. Да ли су то политичке, односно партиjске игре? Хоћу да вjеруjем да тако нешто не смиjе бити у образовању – навела је Вукчевић.

Одлуку министарства за "Дан" је прокоментарисала и Оливера Лековић из Просвјетне заједнице.

– Можемо рећи да се поставља питања зашто су се окомили на директоре школа – шта је са директорима осталих установа? Смијењени директори су се жалили да су има уручени откази иако није било правног основа за то. Имамо хаотично стање у просвјети. У школама је лоша атмосфера, директори су нервозни, имају потребу да се доказују. Просвјетна заједница је упозоравала да школе не могу да функционишу и да неће имати времена да бирају нове челнике на оваква начин. Тражимо од министарства да ријеши ово стање и омогући несметан рад установа – истакла је Лековић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:08