Varufakis / FOTO: PRTSC
18/10/2024 u 07:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Otvoreno pismo sudijama Međunarodnog krivičnog suda u Hagu

Nakon poslednjeg svјetskog rata, pod okriljem UN, nacije sviјeta su se saglasile oko ključnih principa međunarodnog prava, uključujući univerzalna ljudska prava i odgovarajuće postupanje u ratu

Piše: Janus Varufakis

Poštovane sudije Međunarodnog krivičnog suda,

Ohrabrilo nas je kada smo u januaru čuli da je Sud u kom zasiјedate odlučio da sasluša predmet u vezi sa situacijom u Izraelu/Palestini. Čovјečanstvu je potreban Međunarodni krivični sud koji podržava vladavinu prava i spreman je da istraži najteže optužbe za kršenje međunarodnog prava.

Danas, 7. oktobra 2024, tačno godinu dana od početka najnovije i najbrutalnije faze 76-godišnjeg izraelsko-palestinskog sukoba, osјećamo potrebu da vam se obratimo direktno. Ne samo zbog sve teže okrutnosti u događajima zapadno od riјeke Jordan, već i zbog opasnog presedana koji bi bio postavljen ako bi država mogla da dјeluje tako daleko izvan međunarodnog konsenzusa o prihvatljivom ponašanju u vriјeme sukoba. Ukoliko takva kršenja ne sankcioniše sud kao što je vaš, države će u budućnosti vršiti ratne zločine sa još većom nekažnjivošću.

Jer sada više nema sumnje: izraelska vlada je pokrenula sistematsku eliminaciju svakog aspekta palestinskog života u Gazi. Već smo vidјeli:

1. Najintenzivnije bombardovanje gusto naseljenog urbanog područja u živom sјećanju.

2. Namјerno izgladnjivanje stanovništva nezabilježeno od Drugog svјetskog rata.

3. Sistematsko uništavanje zdravstvenih ustanova.

4. Broj ubijenih novinara i osoblja UN bez presedana.

Izraelska vlada vrši napade na škole, univerzitete, biblioteke, arhive, kulturne centre, spomenike baštine, džamije i crkve. Ubijani su profesori i nastavnici, zajedno sa njihovim učenicima, a često i čitavim njihovim porodicama. U međuvremenu, pod okriljem sukoba u Gazi, izraelski doseljenici, zaštićeni vojnicima IDF-a, iseljavaju Palestince iz domovine njihovih predaka direktno kršeći svaki princip međunarodnog prava.

Ta kršenja ne vrši samo vlada. Međunarodna zajednica nema razloga da očekuje da će promјena vlasti izraelsku državu vratiti u okrilje međunarodnog prava. Međunarodni sud pravde proglasio je 19. jula 2024. nezakonitom izraelsku okupaciju Zapadne obale, Gaze i istočnog Jerusalima. Pet dana kasnije, izraelski Kneset je sa 65 prema 9 glasao za ignorisanje ove odluke Međunarodnog suda pravde, a Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalim drsko opisao kao dio "Zemlje Izraela". Da dodatno pokaže svoj prezir prema međunarodnom pravu i institucijama koje ga podržavaju, a koje je čovјečanstvo stvorilo nakon Drugog svјetskog rata, izraelska vlada je prošle sriјede zabranila generalnom sekretaru UN Guterešu da uđe u zemlju.

Dakle, pitanje glasi: kada možemo očekivati optužnice od vašeg Suda?

Danas je godišnjica početka najcrnjeg poglavlja tragedije za koju će naša generacija odgovarati budućim. Danas je čovјečanstvu više nego ikada potreban sud kao što je vaš, gde nepristrasni pravni umovi iz ciјelog sviјeta mogu postići konsenzus o standardima zakonitog ponašanja u ratu i nakon rata. Vaša uloga je od vitalnog značaja i mi vas preklinjemo da odmah reagujete.

Hvala vam,

Brajan Ino i Janis Varufakis

Kontekst: Zašto smo napisali ovo pismo sudijama MKS-a na sumornu godišnjicu 7. oktobra

Priјe godinu dana, snage predvođene Hamasom probile su ogradu koja 2,3 miliona Palestinaca (uglavnom izbјeglica iz prvobitne akcije etničkog čišćenja u Nakbi iz 1948.) drži zatvorene u Gazi, najvećem svјetskom zatvoru na otvorenom. Na ubistvo više od hiljadu izraelskih civila tog dana i otmicu više stotina njih, što su dјela koja predstavljaju ratne zločine, Izrael je uzvratio jednogodišnjom vojnom kampanjom koja čini dobro isplanirani, sveobuhvatni genocid.

Godinu dana kasnije, najmanje 50 hiljada Palestinaca je ubijeno na licu mјesta a, indirektno, više od 200.000 je podleglo povredama i bolestima – da ne pominjemo hiljade osakaćene dјece bez preživјelih roditelja.

Danas, na godišnjicu 7. oktobra, genocidu se ne nazire kraj. Izrael je u stisku genocidne krajnje desničarske vlade koja ne propušta priliku da proširi svoju ubilačku kampanju na Zapadnu obalu, istočni Jerusalim, južni Liban i dalje. Što je još gore, postoje jasni dokazi da glavna opozicija podržava opšti smјer vlade koja u propast vodi ne samo Bliski istok, već i samo izraelsko društvo.

Brajan Ino i ja vјerujemo da nebrojeni ratni zločini koji se svakodnevno umnožavaju, nisu samo put u katastrofu za Palestince i Izraelce, već i katastrofalan razvoj za čovјečanstvo, za njegovu dušu. Nakon poslednjeg svјetskog rata, pod okriljem UN, nacije sviјeta su se saglasile oko ključnih principa međunarodnog prava, uključujući univerzalna ljudska prava i odgovarajuće postupanje u ratu.

Dakle, danas, na ovu sumornu godišnjicu, apelujemo na Međunarodni krivični sud da izvrši svoju dužnost. Da podrži međunarodno pravo tako što će procesuirati očigledne ratne zločine u Izraelu/Palestini, kako genocid ne bi bio normalizovan širom sviјeta.

Prevela Milica Jovanović

peščanik.net

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 10:06