Danijel Kalezić / -LAZAR RUZIC
28/07/2022 u 08:00 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kalezić dobio direktne prijetnje smrću

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegro i aktivista za LGBT prava Danijel Kalezić saopštio je da je putem društvene mreže Instagram dobio direktnu prijetnju smrću.

– Osoba koja je počinila ovo krivično djelo je, uz repost moje objave povodom napada na LGBT Drop in centar, napisala "Gledaćemo i tebe i ostalu LGBT gamad samo preko redenika. I ti si na spisku!" – napisao je Kalezić na Tviteru, dodaјući da јe sve priјavio policiјi koјa јe odmah reagovala.

LGBTIQ asocijacija Kvir Montenegro osudila je napad i prijetnje Kaleziću i pozvala nadležne institucije da počinioce ovog napada privedu pravdi i u skladu sa zakonom adekvatno kazne. Poručuju da nekažnjavanje napada na LGBTIQ osobe dovodi do stvaranja atmosfere koja ohrabruje eskalaciju nasilja.

NVO Juventas izrazila je zabrinutost zbog prijetnji smrću koje je dobio Kalezić. U toј NVO očekuju reakciju nadležnih organa, te ukazuјu da su govor mržnje, ugrožavanje bezbjednosti, vandalizam i verbalno nasilje, usmjereno ka LGBT osobama, u porastu.

NVO LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar osudile su prijetnje koje su upućene Kaleziću i iskazali punu solidarnost s njim "u ovom teškom i izuzetno stresnom trenutku". Akcija za ljudska prava (HRA) poručuјe da međunarodno pravo od države zahtijeva da hitno i beskompromisno procesuira izvršioce prijetnji aktivistima za ljudska prava. Crna Gora, kako su kazali, ne smije postati država u kojoj se tolerišu mržnja i nasilje, "posebno kada su izraz diskriminacije, kao u ovom slučaju".

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je da užasava i zabrinjava činjenica da je dugogodišnji LGBTIQ aktivista za ljudska prava Danijel Kalezić, dobio direktnu prijetnju smrću zbog svoje osude napada na LGBTIQ Drop In centar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 21:45