PR centar / PR centar
01/08/2022 u 13:00 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

LGBTIQ zajednica da priјavljuje nasilje

LGBTIQ zajednica treba da prijavljuje slučajeve nasilja i nastavi da insistira na svojoj vidljivosti, kako bi nasilje prestalo da bude dominantan oblik komunikacije u crnogorskom društvu, poručeno јe na okupljanju koje su organizovali Nevladina organizacija (NVO) "Juventas" i Glavni grad, u Drop-in centru za LGBTIQ zajednicu.

Cilj okupljanja, kako su poručili, bio je da ukažu na postojanje šire podrške LGBTIQ zajednici usljed nemilih događaja koji su se dogodili u proteklih nekoliko dana, ali i važnost uspostavljanja održivosti socijalno-zdravstvenih servisa u Crnoj Gori. Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković rekao je da su takva okupljanja jedan od oblika vidljivosti LGBTIQ zajednice.

– Nema nasilja ni prema kome i to je najmanje što možemo poručiti s ovog mjesta. Bilo koji vid nasilja, pa bio i lakši, vrlo lako prelazi u teži – kazao je Bjeković.

Sekretar Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada Ivan Terzić kazao je da je Glavni grad pomogao u opremanju Drop-in centra u sklopu plana socijalne inkluzije, koji je posvećen pomoći svim ranjivim grupama u Podgorici. Programska direktorica NVO "Juventas" Jelena Čolaković kazala je da je okupljanje organizovano kako bi šira podrška, usljed događaja koji su se desili u posljednje vrijeme, bila vidljiva, i zbog važnosti pitanja održivosti socijalno-zdravstvenih servisa.

Izvršni direktor NVO "Kvir" Miloš Knežević je istakao važnost Drop-in centra i dodao da se "zaista trude da svim pripadnicima LGBTIQ zajednice osiguraju slobodan prostor, gdje mogu da budu ono što jesu".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 19:41