Srzentić / IVAN PETROVIC-IPE
28/09/2022 u 18:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srzentić: Zakon o SPI omogućiće efikasnije ostvarivanje prava građana

Postupanje organa vlasti je transparentno samo ako objavljuje informacije koje razumiju građani, o aktivnostima i politici koju vode

Izmjene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI) omogućiće efikasnije ostvarivanje prava građana na pristup informacijama u posjedu organa vlasti i transparentniji rad, podsticanje djelotvornosti i odgovornosti organa vlasti, ocijenila je bivša ministarka javne uprave Tamara Srzentić povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna.

Ona je na svom tviter nalogu navela da se nada da će taj Predlog zakona uskoro biti usvojen u Skupštini.

- Dok nam tehnologija pomaže u smanjenju digitalnog jaza, omogućavajući građanima pristup podacima, velika je i važna uloga nevladinog sektora i medija u edukaciji/promociji otvorenih informacija, a kako bi došli do informacija od javnog interesa i kontrolisali rad vlasti, navela je Srzentić.

Kako je dodala, samo informisan građanin može adekvatno uživati svoja prava i donositi odluke zasnovane na pouzdanim informacijama.

- S druge strane, postupanje organa vlasti je transparentno samo ako objavljuje informacije koje razumiju građani, o aktivnostima i politici koju vode, istakla je Srzentić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 18:03