Napad na predsjednika Srbije u Potočarima / -SKRINšAT
27/06/2022 u 20:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Suljagić: policija Republike Srpske i BIA sabotiraju komemoraciju u Potočarima

Zvanično Sarajevo i dalje ćuti o tome da je MUP Republike Srpske 2015. godine spriječio pokušaj atentata na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić optužio je policiju Republike Srpske i Bezbijednosno-informativnu agenciju (BIA) Srbije da pokušavaju da ugroze svaku komemoraciju koja se održava u Potočarima povodom obiljeležavanja stradanja Bošnjaka u Srebrenici u julu 1995. godine.

Duljagić je na Tviteru napisao da „udbaške strukture s obje strane Drine, pokušavaju da ugroze svaku komemoraciju”.

„Ne mogu da govorim o detaljima, ali naša javnost treba da zna da ne prođe nijedna komemoracija genocida da policija bosanskih Srba ili BIA ne pokušaju da ugroze njeno održavanje ili diskredituju institucije uključene u njeno održavanje”, napisao je Suljagić na „Tviteru”. „Neće odustati nikad. Nećemo ni mi”, dodao je on.

Objašnjavajući svoje tvrdnje, Suljagić je za portal „Avaza” izjavio da je uvjeren da će ovogodišnja komemoracija (11. jula) u Potočarima proći bez incidenata.

„Ovo nije ni 1992, a ni 1995. godina, u osiguranju komemoracije učestvuju Obavještajno-sigurnosna agencija i Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH i uvjeren sam da će to proći bez incidenata”, rekao je.

Bezbjednosne agencije koje Suljagić pominje su godinama isključivo pod kontrolom Izetbegovićeve Stranke demokratske akcije (SDA), čije povjerenje, kao jedan od njenih važnijih kadrova, uživa i on, navodi Politika.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić poručio je Suljagiću da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske „radi svoj posao na zavidnom nivou” iako postoje pojedinci kojima „smeta uvođenje i održavanje reda” u događajima poput komemoracije u Potočarima. Podsjetio ga je i na 2015. godinu, kada je u tim istim Potočarima MUP Republike Srpske sprečio pokušaj atentata na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, o čemu njegov partijski šef i političko Sarajevo ćute.

„Svi incidenti koji su pripremani spriječeni su zahvaljujući policiji Srpske”, izjavio je Grujičić za RTRS, naglasivši da je cilj „svih građana Srebrenice” da i predstojeća komemoracija u Potočarima, kao i dani uoči nje, proteknu u najboljem redu.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice Branimir Kojić kaže da je Suljagić čovek kojem „smeta sve što je srpsko” i da je on „glavna pesnica SDA” protiv Republike Srpske i svega što ima veze sa Srbima. Njemu smeta i Matični ured u Bratuncu jer je izdao smrtni list iz kog se vidi da njegov otac, kojeg je kao žrtvu sahranio u Potočarima, „nije poginuo” u Srebrenici.

„On bi najviše volio da, umjesto srpske policije, budu neki njegovi redari. Verovatno da mu je žao što su pripadnici MUP-a RS bili prisutni u Potočarima 11. jula 2015. godine, kada su muslimanski ekstremisti pokušali da ubiju predsjednika Vučića”, rekao je Kojić za „Politiku”, uz napomenu da Suljagić ne živi u Srebrenici, ali da „dolazi s namjerom da bi, kao tviter govornik SDA, širio mržnju”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 15:13