GMT141_01_19_Bob Hines_1037_Boeing Starliner Arrival / - WIKIPEDIA
10/06/2024 u 17:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Boing bi da „načne“ dominaciju Spejs eksa: Starliner veliki korak, ali ima još puno problema

Boingova svemirska letelica Starliner postigla je prošle nedelje veliki uspjeh prenijevši dvoje astronauta do Međunarodne svemirske stanice (MSS), ali zbog problema s kojima se susrela na putu i prepreka koje još predstoje, glavni Boingov cilj rutinskih misija još je jako neizvjestan.

Kapsula CST-100 pristala je u četvrtak na MSS prvi put s ljudskom posadom demonstrirajući sigurnost leta za dve publike: NASA-u, koja želi drugu američku svemirsku letelicu za letove u orbitu, i novo tržište za privatne misije sa astronautima kojim trenutno dominira SpaceX Ilona Maska i njegova kapsula „Crew Dragon“.

Ali prije nego Boing „načne“ SpaceX-ovu dominaciju u sektoru vladinih i privatnih letova s ljudskom posadom, njegov Starliner mora da ostvari još nekoliko testnih ciljeva.

- To je kritični korak jer ako ne mogu uspješno prevoziti ljude u svemir i sigurno ih vratiti, tada nisu dokazali ono što moraju za izvođenje bilo koje misije - rekla je Patrisija Sanders, koja je do februara bila predsjednica NASA-inog Savetodavnog panela za aeronautičku bezbjednost.

Posada, astronaut veteran i testni pilot Bač Vilmore i Sani Vilijams, mogli bi da se vrate na Zemlju već 14. juna ili da ostanu u svemiru čak 45 dana, rekli su zvaničnici NASA.

Tokom 24-časovnog Starliner leta do svemirske stanice koja kruži oko Zemlje na visini od oko 386 kilometara, na letjelici je četiri puta isticao helijum i otkazalo je pet potisnika zbog čega je pristajanje na stanicu kasnilo.

- Starliner nas je prisilio da malo teže radimo kako bismo pristali - rekao je novinarima Stiv Stič iz NASA zadužen za komercijalne posade.

Boing i Nasa uspješno lansirali novu letjelicu sa posadom ka MSS

U postignuća misije može se upisati to što je Vilmor preuzeo ručne kontrole i testirao upravljanje letjelicom, opštu bezbjednost misije i autonomno pristajanje letjelice na stanicu.

U danima koji dolaze letjelica treba da pokaže da se može odvojiti od MSS-a, da više manevriše i vrati se sigurno na Zemlju.

Ali, isticanje helijuma i kvarovi na potisnicima, premda nisu opasni za astronaute, ipak zadaju glavobolje, rekli su zvaničnici NASA.

Boing je prvi put otkrio isticanje helijuma, koji se koristi za povećanje pritiska goriva u potisniku, kada je Starliner bio na tlu prošlog mjeseca i zvaničnici su to ocijenili slabo rizičnim za let. Rekli su da je kvar na potisnicima sličan onima koji su se dogodili na testnom letu bez posade 2022.

- Ne razumijemo sasvim zašto se događaju - rekao je Stič.

Boing je objavio da planira da redizajnira ventile na propulzivnom sistemu letjelice nakon što je mana otkrivena 2022. i dobiće 5,5 miliona američkih dolara od NASA da prouči potencijalni redizajn baterija na letjelici, prema zvaničnim dokumentima.

Izazovi u razvoju letjelice već su stajali Boing gotovo 1,5 milijardi dolara.

Još nije sigurno hoće li redizajn biti potreban. NASA i Boing mjesecima će proučavati podatke iz misije i probleme koji su se pojavili kako bi utvrdili može li letjelica da bude sertifikovana za rutinske letove.

- Nije uspijeh dok se bezbjedno ne vrate i dok ne shvatimo implikacije bilo kakvih anomalija koje su se dogodile tokom misije - rekla je Sanders.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. jun 2024 11:34