/ - FEJSBUK, SKRINšOT
23/01/2023 u 16:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropa uspješno testirala svoju prvu raketu, uskoro lansiranje

Testovi sprovedeni u petak, u uslovima skoro bezvazdušnog prostora u postrojenju u Njemačkoj, trajali su do 975 sekundi i predstavljaju „ogromno olakšanje“ nakon što je raniji test morao da bude prekinut

Evropa je izvršila uspješno testiranje lansera "Arian 6" i potvrdila cilj da svoju raketu nove generacije u toku ove godine pošalje u svemir, saopštila je danas Evropska svemirska agencija (ESA).

Testovi sprovedeni u petak, u uslovima skoro bezvazdušnog prostora u postrojenju u Njemačkoj, trajali su do 975 sekundi i predstavljaju „ogromno olakšanje“ nakon što je raniji test morao da bude prekinut, saopštio je zvaničnik ESA, prenosi Rojters.

Ovaj vid testiranja, koji podrazumijeva paljenje motora, je jedna od tri glavne prepreke prije lansiranja, zajedno sa kombinovanim testovima sa lanserom u Francuskoj Gvajani i isporukom hardvera, pojašnjeno je iz ESA.

Raketu razvija „Arian grupa“, čiji su suvlasnici Erbas i Safran,a ESA nece moci da objavi precizniji raspored za prvo lansiranje do juna, dodaje u saopštenju Evropska svemirska agencija.

Uspješno lansiranje „Arian 6“ je ključni korak nakon što je upotreba ruskih raketa Sojuz prekinuta ratom u Ukrajini, a italijanska Vega C je prizemljena nakon neuspješnog lansiranja prošlog mjeseca, navodi Rojters.

Nazovimo to pravim imenom: kriza sa lanserima u Evropi, rekao je generalni direktor ESA Jozef Ašbaher.

Evropska svemirska agencija (ESA), glavni proizvođač većine evropskih lansera, potvrdila je ranije da se lansiranje „Arian 6“ očekuje u četvrtom kvartalu ove godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:43