/ -SHUTTERSTOCK
08/08/2024 u 18:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Reddit najavio inovacije

Suosnivač i izvršni direktor popularnog internet foruma Reddit Stiv Hafmen je najavio određene promjene.

On je rekao investitorima da će kompanija ove godine testirati pretragu zasnovanu na vještačkoj inteligenciji (AI) kako bi sumirala i preporučila sadržaj korisnicima.

Prema njegovim riječima, na ovaj način će korisnici više istražiti sadržaj foruma i otkriti nove Reddit zajednice koje ih zanimaju, prenosi "Tech Crunch".

Kompanija će za novu funkciju koristiti kako sopstvenu tehnologiju, tako i tehnologiju trećih strana, dodao je Hafmen.

Reddit je prethodno u maju najavio partnerstvo sa kompanijom za razvoj vještačke inteligencije Open AI, prema kome je forum dobio pristup velikim jezičkim modelima (LLM), a Open AI je dobio pravo da obučava svoje sisteme vještačke inteligencije na materijalima Reddita.

Sličan ugovor je postignut sa kopmanijom Google, a Hafmen je nedavno pozvao Microsoft i druge firme da takođe plate za podatke. "Mi bez ovakvih ugovora nemamo nikakve informacije o tome kako se naši podaci prikazuju i za šta se koriste, tako da sada moramo da blokiramo kompanije koje ne pristaju na naše uslove", naveo je Hafmen.

On je posebno prozvao firme Microsoft, Anthropic i Perplexity koje, prema njegovim riječima, odbijaju pregovore o korišćenju podataka sa Reddita.

Kako se navodi, Reddit je počeo da blokira veb pretraživače kompanija sa kojima nema ugovor o podacima, tako da su rezultati pretrage vidljivi u Google pretraživaču, ali ne i u pretraživaču Bing.

Sve više tradicionalnijih medija traži da kompanije plate za korišćenje njihovog sadržaja za obuku modela vještačke inteligencije, prenosi "The Verge".

Mislim da se tradicionalna uloga pretraživača promenila i on sada služi i za sumiranje podataka i obuku AI, a na ove promjene treba reagovati, dodao je Hafmen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. septembar 2024 11:29