Древна шума у Кини / - принтскрин Јутјуб
23/05/2022 u 11:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Древна шума пронађена на дну огромне вртаче у Кини

Геолог Џанг Јуанхај из кинеског геолошког завода рекао је за државну новинску агенцију Синхуа да се на том локалитету налазе три пећине и добро очувана древна шума на дну

На дну огромне вртаче у Кини пронађена је древна шума, са дрвећем високим и до 40 метара. Научници вјерују да би се ту могле наћи раније непознате врсте животиња и биљака.

image

Древна шума у Кини

- принтскрин Јутјуб

Истраживачи пећина у региону Гуангси на југу Кине упозорили су научнике да су пронашли вртачу у којој се налази велика шума. То је највећа вртача од 30 у округу Леје; дугачак је 306 метара, широк 150 метара и дубок 192 метра, пише Гардијан.

Геолог Џанг Јуанхај из кинеског геолошког завода рекао је за државну новинску агенцију Синхуа да се на том локалитету налазе три пећине и добро очувана древна шума на дну.

Научници су сатима ходали да стигну до подножја вртаче да виде шта је унутра. Чен Ликсин, који је предводио експедицију, рекао је да је поред дрвећа била густа шипражја која му је досезала до рамена.

„Не бих се изненадио да у тим пећинама постоје врсте које никада раније нису откривене“, рекао је Ликсин.

Пејзаж пун вртача обично настаје када подземне воде растварају стијене. Ова вртача је један од ретких примјерака дубоких, али до којих ипак долази сунчева свјетлост; што значи да ту може расти вегетација.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 07:25