/ - FOTO: DPS - žIVKOVIć I VUKOVIć
21/07/2024 u 09:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Živković: Parlamentarna većina odaljava Crnu Goru od evropskog sistema vrijednosti

Predsjednik DPS-a Danijel Živković sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte i predstavnicom Delegacije EU u Crnoj Gori. Tokom sastanka istakao je da parlamentarna većina odaljava Crnu Goru od evropskog sistema vrijednosti.

Ispred zemalja Kvinte, sagovornici su bili ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke, ambasador Njemačke Peter Felten, britanska ambasadorka Don Meken, ambasadorka Italije Andreina Marsela i ambasadorka Francuske An Mari Maske, dok je ispred Delegacije EU u Crnoj Gori sastanku prisustvovala Laura Zampeti, zamjenica šefa političkog sektora.

Danijel Živković je upoznao sa aktivnostima unutarpartijske reforme koja je u završnoj fazi i ocjenio da je DPS uspješno obavila reformski proces i novim rukovodstvom potvrdila da ima snagu i kredibilitet što se potvrđuje rezultatima izbora na lokalnom nivou i trendom rasta podrške biračke javnosti.

Živković: DPS najjača partija, nepravedno smo van vlasti

- Takođe, podsjetio je na konstruktivnu ulogu DPS-a u opozicionim klupama i ponovio čvrstu opredjeljenost i posvećenost Partije očuvanju nacionalnih interesa Crne Gore i njenog evropskog kursa. U tom pravcu pozdravio je dobijanje IBAR-a, ali i ukazao da to ne mijenja činjenicu da akteri parlamentarne većine u realnosti udaljavaju Crnu Goru od evropskog puta i evropskog sistema vrijednosti, što se ogleda u kontinuiranoj političkoj nestabilnosti unutar parlamentarne većine, urušavanju institucija sistema, pogotovo u oblasti pravosuđa i bezbjednosti, kao i konstantnom pokušaju mijenjanja građanskog karaktera crnogorskog društva- navodi se u saopštenju.

image

foto dps- sastanak sa kvintom

- FOTO DPS- SASTANAK SA KVINTOM

Potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković je ponovio principijalan odnos DPS-a prema politikama koje su u funkciji emancipacije crnogorskog društva, multietničkoj demokratiji i evropskoj perspektivi Crne Gore.

- Takođe, govoreći o vladavini prava ukazao je na brojne konkretne primjere koji potvrđuju kršenje vladavine prava od strane političkih subjekata koji vrše vlast. Andrija Nikolić je ukazao na brojne anomalije u radu Skupštine, posebno apostrofirajući ulogu predsjednika Vlade Crne Gore, koji uz podršku parlamentarne većine kontinuirano ignoriše ustavnu obavezu da podliježe parlamentarnom nadzoru- navode iz DPS-a.

Ambasadori su pozdravili konstruktivnu opozicionu ulogu DPS-a koja je podržala usvajanje zakonskih rješenja koja su bila preduslov za dobijanje IBAR-a.

- Takođe, predstavnici diplomatskog kora su naglasili presudnu važnost očuvanja inkluzivnog međupartijskog dijaloga i najšire političke podrške za ključne predstojeće reforme u interesu Crne Gore i njene evropske budućnosti- navode u saopštenju.

Učešće na sastanku su imali i potpredsjednici DPS-a: Ivan Vuković, Jevto Eraković, Aleksandra Vuković Kuč i Abaz Dizdarević, i šef Kluba poslanika DPS-a Andrija Nikolić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 04:34