фото: Принтскрин / - фото: Принтскрин
06/02/2022 u 12:31 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Реис Рифат Фејзић положио заклетву: Трудићемо се да разумијемо друге, како би они разумјели нас

Инаугурацији су присуствовале делегације исламских заједница из региона, као и турски реис Али Ербаш

Реис Рифат Фејзић инаугурисан је данас у Османагића џамији у Подгорици. Он је положио заклетву, прихватио меншуру, или свечани документ који доказује да је реис легално изабран, од турског реиса Алија Ербашса.

Он ће дужност реиса вршити у наредних шест година. 

- Ваше присуство данас ово дјело чини великим. Подршка пријатеља је успјех, и као Исламска заједница смо вам веома захвални на томе. Желим саопштити да ћу се као и до сада ослањати на Алахову помоћ и лични труд. Управљање Исламском заједницом је и велика част и еманет пред Богом. У овом за мене значајном тренутку ћу увијек бити захвалан онима који похвале моје поступке, а још више онима који ми укажу на грешке. Обавеза Исламске заједнице је да доприноси мултиетничком друштву у ЦГ. Трудићемо се да разумијемо друге и другачије како би они разумјели нас. Желимо да иза нас остану добра дјела и примјери којих ће се наши  потомци сјећати и неће се стидјети. Када говоримо о помирењу у црногорском друштву, то помирење треба да обухвати све елементе нашег друштва, тако да се сваки члан осјећа почаствованим што припада овом друштву. Ми као вјерници треба да тежимо крајњим напорима да од нашег говора и дјела други осјете само бољитак и напретак - поручио је Фејзић.

Поручио је да је Исламска заједница ту гдје је била, у добру са сваким.

Прије полагања заклетве, прочитан је њен текст, а Одвор за предају меншуре додијелио ју је Фејзићу, обавезујући га да труд, знање и мудрост стави у службу народа  и напретка Исламске заједнице.

Церемонија је почела у 12 и 20 сати.

image

фото: Принтскрин

- фото: Принтскрин

Инаугурацији су присуствовале делегације исламских заједница из региона, а ту је и муфтија Турски. .

Обезбијеђен је и директан телевизијски програм на ТВЦГ 2.

image

фото: Принтскрин

- фото: Принтскрин

Подсјетимо, Фејзић је  у новембру прошле године поново jе изабран за реиса Исламске заjеднице у Црноj Гори, а био је једини кандидат.

Као кандидат дванаест меџлиса и jедини кандидат за реиса, Рифат еф. Феjзић таjним гласањем добио jе тада 45 гласова од 47 присутних чланова изборног тиjела коjе чине чланови Сабора, Мешихата и Исламског виjећа Исламске заjеднице у Црноj Гори.

Рифат Феjзић функциjу реиса обавља од 2003. године, а обављаће дужност реиса у наредних шест година.. Рођен је 1927. године у Рожајама. Завршио jе исламски факултет Универзитета Докуз Еyлул у Измиру. Говори и турски jезик. Оженjен jе и отац троjе дjеце.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:53