Јом Кипур / GETTY IMAGES - Ј,. З.
13/07/2021 u 17:01 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Јом кипур

Јевреји традиционално обиљежавају овај свети дан 25-часовним потпуним постом и посвећеношћу молитвама. Храна, пиће, купање, послови са уљем (миропомазање, трљање, мазање, чак и додируља), и брачни односи су забрањени

Јом Кипур, (познат и као Дан покајања), сматра се најсветијим и најсвечанијим јеврејским празником.  У основи празника је "покајање" и "помирење".  Јевреји традиционално обиљежавају овај свети дан 25-часовним потпуним постом и посвећеношћу молитвама. Храна, пиће, купање, послови са уљем (миропомазање, трљање, мазање, чак и додируља), и брачни односи су забрањени.  Пост почиње по заласку сунца, а завршава са почетком ноћи наредног дана.

Служба за Јом Кипур почиње молитвом "Кол Нидре" (користи се и назив "Кол Нидреи"), која је уствари једна "арамејска декларација", а "рецитује" се, односно пјева, у синагоги прије почетка вечерње службе за Јом Кипур (мора бити прије заласка сунца).  Иако не представља класичну молитву, "сувопарни правни садржај" Кол Нидре-а, са свим пратећим церемонијалним додацима, је још од средњевјековног периода допуњаван снажним емотивним тоновима, тако да представља драматични увод у Јом Кипур (због чега се понекад назива и "ноћ Кол Нидре").  Написан је на арамејском, а не на хебрејском језику.  Име молитве "Кол Нидре" потиче од уводних ријечи песме, и значи "сви завјети".  Послушајте легендарног пјевача Пери Кома као кантора за Кол Нидре.

Јом Кипур пада десетог дана мјесеца Тишри по јеврејском календару, и са њим се завршава период Великих Празника.  У складу са јеврејском традицијом, Бог одређује на Рош Хашана свачију судбину за текућу годину и уписује је у "Књигу Живота", и чека до Јом Кипура да "запечати" своју одлуку.  У вријеме Великих Празника, односно Страшних Дана ("Јомим Нораим"), религиозни Јевреји покушавају да измијене своје понашање и траже опроштај за све лоше учињено према Богу и према другима.  Вече и дан празника Јом Кипур су предвидјени за јавне и приватне жалбе, исповиједања и признавања кривице.  На крају празника, Бог прашта и ослобађа своје вјернике.

"Талит" (четвороугаони молитвени шал) се простире за вечерњу молитву - једина вечерња служба током цијеле године која се обавља на овај начин.  Празник Јом Кипур се завршава посебном службом "Не'илах", а сам крај празника Јом Кипур се оглашава дувањем у шофар, који означава и крај поста.  Јом Кипур је увијек једнодневни празник, у самом Израелу, или било гдје у свијету.

Јом Кипур обиљежавају многи "секуларни" Јевреји, који и не морају славити остале јеврејске празнике. Многи секуларни Јевреји посте и иду у синагогу само на Јом Кипур - шта више за многе секуларне Јевреје период Великих Празника представља једино време када долазе у синагогу.  Неки чак и не посте, али обиљежавају празник у многим другим аспектима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:45