/ -FOTO: PICASA, WIKIPEDIA
29/12/2022 u 13:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivši beogradski nadbiskup: Srbija je slobodna, neka živi svoju harizmu

Mogu da kažem, sad kad odlazim, da sam u Beogradu i Srbiji među ljudima iskusio jedno radikalno, duboko iskustvo prihvaćenosti, kazao je Hočevar

Moja velika molba Srbiji je da živi svoju harizmu, poručio je u razgovoru za "Vreme" donedavni nadbiskup Stanislav Hočevar, koji je posle 22 godine na čelu Beogradske nadbiskupije otišao u penziju.

Kako je kazao, Srbija je slobodna zemlja  i može da ima dobar odnos i sa grčkim crkvama i sa slovenskim crkvama.

- Mišljenja sam da sada mora i društvo u Srbiji, a posebno većinska Crkva, dobro da shvati ovaj istorijski momenat. A ovo društvo i Crkva imaju u sebi mnogo potencijala da razvijaju prave vrijednosti. Čudim se da se u zemlji sa toliko kapaciteta nismo nijednom susreli, mi kao predstavnici crkava i verskih zajednica, zajedno da razgovaramo o tako važnim temama. Za mene duhovni dijalog ne bi trebalo da bude usmjeren odmah na kritiku, već na traženje novih šansi. Ne možemo biti zatvoreni za drugog, a smatrati da smo otvoreni prema Bogu. I ne možemo doći na nebo sako se na zemlji ne trudimo da nebo stvaramo. Mogu da kažem, sada kada odlazim, da sam u Beogradu i Srbiji među ljudima iskusio jedno radikalno, duboko iskustvo prihvaćenosti -zaključio je nadbiskup.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 21:54