фото: Приватна архива / - фото: Приватна архива
28/05/2022 u 17:31 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Католички вјерници традиционално на Спасовдан изашли на Вељу могилу

Лијепо вријеме је омогућило да се вјерници дуже задрже, частећи се посластицама које су спремиле вриједне шушањске домаћице

Католички вјерници из Шушања и околине традиционално, на Спасовдан, изашли су на Вељу могилу. И овога пута, изнијели су и камење - по један за сваког члана породице. Камење се полаже на врх, “да гомила расте”.

Према обичају, најприје се на Спасовдан одржи миса у цркви св. Петке, коју је ове године предводио бискуп у миру мсгр. Илија Јањић. Вјерници су се затим у процесији упутили на Вељу могилу. Тамо је бискуп благословио све четири стране свијета, те, како кажу из жупе Спич / Шушањ “зазвао блажену Озану, која је у љепоти природе препознала Божју близину, потакнувши на тај начин окупљене да чувају околину”.

image

фото: Приватна архива

- фото: Приватна архива

Лијепо вријеме је омогућило да се вјерници дуже задрже, частећи се посластицама које су спремиле вриједне шушањске домаћице.

Веља могила је, у ствари, настала као илирска гробница, и то је, ако не рачунамо Његошев маузолеј на Ловћену, највећа гробница у овој држави. Сам назив “могила” представља фунералну цјелину насталу од камења набацаног на првобитни гроб. У барској општини постоји на десетине могила, али ниједна није импозантна као ова.

Веља Могила је на истакнутом мјесту, на врху насеља Шушањ, видљива је с велике удаљености и с мора и копна. Најближи су јој засеок Паладини и католичка цркве Свете Петке. Начињена је од каменог набачаја, облик јој је купаст, са затупастим врхом. Висока је нешто више од седам метара. Основа јој је у облику круга, с пречником од око 30 метара.

Разликује се од свих осталих тумулуса у Црној Гори по томе што је једино код ње сачувано да објект из времена паганства користе вјерници католичке цркве у вишевјековној традицији процесије, једном годишње, на Спасовдан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:54