Papa Franja / - SHUTTERSTOCK
09/01/2023 u 22:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Papa Franjo: Rat je zločin protiv Boga i čovječnosti

On je rekao da napadi na civilnu infrastrukturu izazivaju smrt „ne samo od pucnjave i akata nasilja, već i od gladi i hladnoće“

Papa Franjo je u svom godišnjem obraćanju diplomatama osudio rat u Ukrajini, iranski tretman demonstranata i upad Bolsonarovih pristalica u vladine zgrade.

U obraćanju diplomatama akreditovanim u Vatikanu poznato i kao „papino obraćanje o stanju svijeta“, papa Franja je označio teme od najveće brige za Svetu Stolicu, prenosi RTS.

Papa je osudio „buđenje smrti i razaranja“ izazvano ofanzivom Rusije na Ukrajinu, opisujući rat kao „zločin protiv Boga i čovječanstva“.

On je rekao da napadi na civilnu infrastrukturu izazivaju smrt „ne samo od pucnjave i akata nasilja, već i od gladi i hladnoće“.

- Svaki čin rata usmjeren ka neselektivnom uništavanju čitavih gradova ili velikih područja sa stanovnicima je zločin protiv Boga i čovječanstva koji zaslužuje čvrstu i nedvosmislenu osudu - rekao je papa Franjo.

On je takođe upozorio na rastuću nuklearnu prijetnju koja je podsjetila na kubansku raketnu krizu 1962. godine.

Franjo je rekao da svijet „još jednom osjeća strah i tjeskobu“ i pozvao na potpunu zabranu nuklearnog oružja.

„Smrtna kazna nedopustiva“

Papa Franjo je osudio upotrebu smrtne kazne od strane vlasti u Teheranu protiv demonstranata koji traže veće slobode za žene.

U obraćanju papa je do sada najoštrije osudio primjenu sile nad demonstrantima na protestima širom Irana koji su izbili zbog smrti Mahse Aminija.

Posebno je osudio torturu nad demonstrantima u policijskom pritvoru.

- Smrtna kazna ne može biti pravda koju primjenjuje država, jer ne predstavlja sredstvo odvraćanja niti pruža pravdu, već samo podstiče žeđ za osvetom - rekao je papa aludirajući na podatak da su najmanje četiri osobe pogubljene u Iranu od početka demonstracija.

Franja je takođe pozvao na ukidanje smrtne kazne svuda u svijetu opisujući je kao „uvijek nedopustivu jer narušava neprikosnovenost i dostojanstvo ličnosti“.

U širem komentaru o pravima žena na globalnom nivou, papa je rekao da se žene u mnogim zemljama i dalje tretiraju kao „građanke drugog reda“.

- One su podvrgnute nasilju i zlostavljanju, uskraćena im je mogućnost da uče, rade, zapošljavaju se i imaju pristup zdravstvenoj zaštiti, pa čak i hrani - rekao je papa Franjo.

Komentar o obrazovanju mogao bi da se odnosi na nedavni potez avganistanskih talibana da zabrane ženama da studiraju.

„Pojačana politička i društvena polarizacija“

Papa je izrazio uznemirenost zbog „slabljenja demokratije“ u Americi, navodeći da su pristalice bivšeg brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara u nedjelju upale u zgrade vlade u Braziliji.

To je, kako kaže papa, dokaz „pojačane političke i društvene polarizacije“ koja pogađa različite regione Amerike.

On je rekao da postoji nekoliko zemalja u kojima su „političke krize opterećene tenzijama i oblicima nasilja koji podstiču društvene sukobe“.

- Razmišljam o ovih posljednjih nekoliko sati u Brazilu - rekao je papa u dijelu obraćanja koje nije prethodno predviđeno u najavljenom tekstu njegovog govora.

Papa Franjo je takođe naveo Peru, koji je nedavno zahvaćen protestima širom zemlje i zabrinjavajuću situaciju na Haitiju, gdje je nasilje bandi često.

- Postoji stalna potreba da se prevaziđe partijski način razmišljanja i da se radi na promociji opšteg dobra - zaključio je u svom obraćanju diplomatama u Vatikanu poglavar Katoličke crkve.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 22:33