/ - Фото: Спутњик
12/05/2022 u 17:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бугарски митрополит о „Охридској цркви“: Ово само води расколу

Не знам како ће реаговати Српска православна црква, али потез који је повукла Васељенска патријаршија по питању „македонске цркве“ је разлог за продубљивање раскола у православном свијету, казао је он

Архијереј Бугарске православне цркве, митрополит ловчански Гаврило огласио се поводом одлуке Васељенске патријаршије да призна такозвану „Охридску цркву“, истакавши да је „црква Сјеверне Македоније под јурисдикцијом Србије од двадесетих година прошлог вијека, што су признале све православне цркве у свијету“.

„Стога је, према правилима, Српска православна црква имала право да додијели аутокефалност цркви Северне Македоније или да додијели то право Свеправославном сабору“, рекао је бугарски архијереј, истакавши да „Васељенска патријаршија нема више права, него било која друга православна црква“.

Како је пренио портал „ekklisiaonline.gr“, владика је нагласио да не зна како ће реаговати Српска православна црква и друге цркве, али је оцијенио да је потез који је повукла Васељенска патријаршија по питању „македонске цркве“ разлог за продубљивање раскола у православном свијету.

Такође је додао да је примање Македонаца у евхаристијску заједницу од стране Фанара – корак који ће „донијети више проблема православној цркви“.

Поред тога, митрополит Гаврило сматра да „цркви Сјеверне Македоније не може бити присвојен назив Охридска архиепископија, јер је то историјски назив Бугарске православне цркве од 1018. до 1767. године“, те подсјећа да је недавно, 2017. године, „Свети синод цркве Сјеверне Македоније саопштио да признаје Бугарску патријаршију као 'мајку цркву'“.

Васељенска патријаршија саопштила је раније да признаје такозвану цркву Сјеверне Македоније као православну и да је прима у заједницу хришћанских православних цркава.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:27