/ -FOTO: NOVOSTI/J.C.
22/02/2023 u 12:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đaković promovisao knjigu o mitropolitu Amfilohiju: Razgovarao sam sa Božjim čovjekom

Vratio sam vjeru narodu u Crnoj Gori i narod vratio Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kazao je novinar

U dupke punoj Svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu gdje se tražilo i mjesto za stajanje, predstavljene su dvije knjige intervjua koje je minulih decenija sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem vodio novinar Perica Đaković, pišu Večernje novosti. 

Riječ je o knjigama „Morački jasnovidac“ i „Hristos se rodi“ sa ukupno 20 intervjua.

- Imao sam privilegiju da razgovore vodim sa Božjim čovekom koji je vjeru vratio narodu u Crnoj Gori i narod vratio Srpskoj pravoslavnoj crkvi - kazao je Đaković. 

Promociji knjige prisustvovao je i pjesnik i akademik Matija Bećković koji je kazao da je vladika Amfilohije imao sreće i sa rođenjem i sa smrću .

- Rodio se na Božić, dobio ime Risto i postao Hristov imenjak, a otišao je na onaj svijet uoči Lučindana a o Lučindanu su umrli i Sveti Petar Cetinjski i Petar Drugi Petrović Njegoš. Tako smo dobili tri jerarha - rekao je Bećković.

Predsjednik Matice srpske Dragan Stanić podsjetio je da je mitropolit bio drag i čest gost ove najstarije institucije knjige, kulture i nauke kao duhovnik i predsjednik Matičinog Njegoševog odbora.

-- Mitropolit Amfilohije bez sumnje je jedan od najvećih arhijereja koje smo imali zbog načina na koji je vodio svoju teološku misao, obnovio mitropoliju crnogorsko – primorsku, sagradio mnoge hramove i najlepši među njima onaj veličanstveni hram u Podgorici. Rekao je jednom prilikom da se nada da je sklopio dogovor sa Bogom da ga čuva u životu dok ne vrati kapelu na Lovćenu. Ipak, ostaje neko ko će obnoviti Amfilohijev zavjet. a to je njegov naslednik na tronu mitropolit Joanikije- zaključio je on. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 12:55