/ Foto: LAZAR RUZIC
06/01/2023 u 21:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Episkop Metodije: Bez ljubavi u ovom svijetu sve je osuđeno na tugu

Podignimo gore srca i nazdravimo danas našem Pravoslavlju i neka blagoslovena svjetlost zasija u dušama našim, domovima našim i cijelome svijetu , poručio je episkop u svojoj poslanici

Božić je praznik koji se naziva časnijim i slavnijim od svih praznika i majkom svih praznika, jer je Rođenje Hristovo početak smisla života čovjekovog, prvi otkriveni smisao i istina o čovjeku i njegovom potencijalu, kazao je episkop Metodije uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.  

- Božić je praznik otkrivanja Istine. U Vitlejemskoj pećini rodila se Istina kao Dijete Spasitelj svijeta i svijetli na gori kao grad sa čijih se krovova danju i noću propovijeda i pjeva o Roždestvu već više od dvije hiljade godina. Došla je Istina u svijet, sišla je među ljude kao čovjek i zavoljela ih kao Bog. U toj su Tajni, koja leži povijena na slami u kolijevci od jasala, sabrane sve tajne svih svjetova. U toj je Tajni najveći događaj pod nebom i nad nebom donio i otkrio – Bogočovjeka Hrista. U Njemu je ljudska priroda, unakažena i obezličena grijehom, zlom i smrtnošću, pronašla sebe i svoj vječni smisao i cilj, svoj izgubljeni istinski božanski original - kazao je episkop. 

Prema njegovim riječima, bez ljubavi u ovo svijetu sve je osuđeno na tugu.

- Bez ovaploćene Ljubavi Božje, Koja je Hristos Novorođeni, sve je osuđeno na ništavilo. Ovo je Dan koji je dao Bog da se i mi duhovno rađamo i preporađamo kroz Hrista Gospoda. Podignimo gore srca i nazdravimo danas našem Pravoslavlju i neka blagoslovena svjetlost Duha Svetoga, Duha Hrista Bogomladenca, Duha Božjeg zasija u dušama našim, domovima našim i cijelome svijetu. Na današnji dan radosnog praznika Rođenja Hristovog i svih drugih dana našega života, oprostimo, braćo i sestre, jedni drugima i sa bratskom i sestrinskom ljubavlju pozdravimo jedni druge svetim pozdravom: Mir Božji, Hristos ce rodi! Vaistinu ce rodi - poručio je vladika. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 09:45