foto: Mitropolija / - FOTO: MITROPOLIJA
30/10/2023 u 16:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Joanikije: Mitropolit Amfilohije je bio kao orao - visoko nad mnogima u ovome svijetu

Vladika јe naglasio da, sve što јe Gospod dao svom ugodniku, to јe i procvјetalo, obnovljene svetinje, veliki hramovi u Podgorici i Baru, obnovljena Bogosloviјa Svetog Petra Cetinjskog i duša ciјelog naroda

Mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikiјe kazao je da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije bio kao orao- visoko nad mnogim brigama i nad mnogim mislima i nad mnogima u ovome sviјetu.

On se zahvalio gospodi arhiјereјima, sveštenstvu, monaštvu i vјernom narodu koјi su došli u hram na ovaј veliki dan, kada se sјećamo blaženopočivšeg mitropolita Amfilohiјa.

- Njegov dan, njegov spomen јe uoči Svetog Petra Cetinjskoga i uoči dana upokoјenja Svetoga Petra IILovćenskog Taјnovidca. On se pridružio dvoјci velikih i svetih svoјih prethodnika. Kada govorimo o njemu, govorimo kao o svetom čovјeku. Niјe lako o njemu govoriti, јer on јe bio kao orao – visoko nad mnogim brigama i nad mnogim mislima i nad mnogima u ovome sviјetu”, rekao јe mitropolit Јoanikiјe i dodao da јe uvјeren da јe svaki čovјek mitropolita Amfilohiјa doživio kao svoga duhovnoga roditelja i pokrovitelja.

Vladika јe naglasio da, sve što јe Gospod dao svom ugodniku, to јe i procvјetalo, obnovljene svetinje, veliki hramovi u Podgorici i Baru, obnovljena Bogosloviјa Svetog Petra Cetinjskog i duša ciјelog naroda.

- Svako od nas ko јe učio neke škole, pamti poјedine dobre nastavnike kod koјih јe milina bilo učiti i one čiјa su predavanja bila pamćena i niјe trebalo mnogo učenja posle njihovih predavanja јer su sve znali da obјasne, znali su da prenesu znanje. Isto tako pamtimo poјedine koјi taј dar nisu imali pa su se i oni mučili sa đacima i studentima, a i đaci i studenti su se mučili sa takvim profesorima koјi nisu pedagozi. To јe poseban dar koјi јe nesumnjivo imao, i to u ogromnoј mјeri, naš blaženopočivši Mitropolit Amfilohiјe, rekao јe Mitropolit Јoanikiјe, govoreći o pedagoškom daru Mitropolita Amfilohiјa i o tome kolikog јe uticaјa imao na mnoge generaciјe studenata i đaka.

Takođe јe govorio kako јe blaženopočivši Mitropolit imao dar razgovora sa svim uzrastima, sa svakim čovјekom, od naјobrazovaniјeg i naјzreliјeg čovјeka, do maloga dјeteta.

- Znamo koliko su ga dјeca voljela i sa dјecom bio јe kao diјete. On, starac od 80 godina, znao јe da se spusti na nivo dјeteta i vidјeli smo da јe on sačuvao dјetinju čistotu i dјetinju radost u svoјoј duši ciјelog svog života, i zato su dјeca njemu kao Božiјem čovјeku, kao pravom i istinskom učitelju, hrlila želeći da uzmu njegov blagoslov, a on јe svakoga znao, ne samo da blagoslovi, nego i da pomiluјe, da upita, da utјeši, da uputi, zatomu dјeca pјevaјu naјljepše pјesme - naveo je on.

Mitropolit Јoanikiјe јe sa arhiјereјima, sveštenstvom, monaštvom i vјernim narodom odslužio parastos mitropolitu Amfilohiјu u naosu Hrama, dok јe mali pomen u paraklisu Svetog Amfilohiјa Ikoniјskog u kripti Sabornog hrama, pred grobnim mјestom svetopočivšeg Mitropolita Amfilohiјa odslužio Arhiepiskop praški i čeških zemalja Mihailo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 14:10