/ Foto: SRDJAN BOLJEVIC
24/11/2022 u 14:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mitropolit: Bezbožna vlast je htjela da preknjiži svetinje, isto bi se desilo i na Kosovu i Metohiji

Svetinje na Кosovu i Metohiji su u velikoj opasnosti, jer zapadni svijet hoće da otme dio teritorije države Srbije i da stvori, nasilnim putem, državu Кosovo, kazao je vladika

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je jutros, na praznik Svetog kralja Stefana Dečanskog Svetu liturgiju u Cetinjskom manastiru, poručivši da su svetinje na Kosovu i Metohiji u velikoj opasnosti.

- Ovdje u Crnoj Gori treba pominjemo da je Sveti Stefan bio mladi kralj koji je jedno vrijeme upravljao Zetom. a poslije, neposredno pred preuzimanje prestola upravljao je Budimljanskom župom, jedno dvije ili tri godine. I zato ga pamte naše svetinje i kao velikog dobrotvora, ne samo kao ktitora Visokih Dečana. Кao što se Sveti Petar Cetinjski brinuo i za Patrijaršiju i za Dečane tako se i Sveti kralj brinuo za svetinje u Crnoj Gori. A to se posebno vidjelo u ovim poslednjim vremenima kada smo morali da branimo svetinje da ih bezbožna vlast ne uzme u svoje ruke i da radi s njima šta hoće i da na takav način ponizi našu svetu vjeru- rekao je Vladika Joanikije.

Kako je kazao, "kad su pokušali da pretumače Njegoša onda tu nema kraja". 

- Sve je to povezano. Trebalo je da preknjiže svetinje na državu, pa bi onda po istom obrascu tzv. kosovske vlasti sve preknjižile na kvazidržavu Кosovo. I to je bilo lako prozreti i to je već sve bilo isplanirano. Tako mi ovdje kada smo se borili za očuvanje svetinja, istovremeno smo se borili i za očuvanje svetinja na Кosovu i Metohiji koje su i dalje ugrožene- naveo je on. 

Vladika se nada da su naše svetinje već sada zaštićene.

- Svetinje na Кosovu i Metohiji su u velikoj opasnosti, jer zapadni svijet hoće da otme dio teritorije države Srbije i da stvori, nasilnim putem, državu Кosovo. A onda da svetinje i svo kulturno blago srpskog naroda na Кosovu i Metohiji preknjiži na tu državu- upozorio je mitropolit Joanikije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:24