/ -Фото: Фејсбук
19/02/2022 u 09:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Отац Јован Пламенац одликован Крстом Вожда Ђорђа Стратимировића

Одликовање му је уручио професор Иван Стратимировић, праунук вожда

Барски парох протојереј Јован Пламенац одликован је данас у Београду високим и угледним црквено-друштвеним одликовањем – Крстом Вожда Ђорђа Стратимировића.

Одликовање је уручио професор Иван Стратимировић, праунук вожда и ђенерал-мајора Ђорђа витеза племенитог Стратимировића од Кулпина.

Одликовање је успостављено са благословом епископа сремског Василија Вадића, а додјељује га Центар за развој Шајкашке, Одбор за повратак посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића у Отаџбину и породица Племенитих Стратимировића од Кулпина.

– За Ваш досадашњи рад, за Ваш однос према српском народу, за веру нашу српску, за однос према нашим прецима, част ми је што сам у прилици да вам предам овај крст- поручио је приликом уручења одликовања Иван Стратимировић, праунук Ђорђа Стратимировића.

Отац Јован се захвалио на одликовању и, у свом обраћању, успоставио паралелу између Вожда и његовог чукундједа војводе Илије Пламенца, који је као свештеник постао војсковођа, предводећи црногорску војску у ослободилачким ратовима против Турака.

– После рата Илија Пламенац био је министар војни. Покојни академик Саво Скоко је војводу Илију Пламенца сматрао петим српским војводом, а његова стратегија ратовања је изучавана на Војној академији у Београду. Није искључено да су се њих двојица сусрели за живота, имајући у виду њихова учешћа у војно-дипломатским мисијама и на чињеницу да су за живота доста путовали- казао је он. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 19:51