Отац Предраг Шћепановић / - Фото: Јутјуб
24/05/2022 u 20:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отац Предраг Шћепановић: Дан Светих Кирила и Методија је дан словенске културе

Примјер жртве и живота Светих Кирила и Методија је јасан примјер да све оно што се гради на Богу је унапријед осуђено на успјех, казао је он

Дан кад прослављамо Светог Кирила и Методија може се назвати и празником и даном словенске писмености и културе, казао је данас након литургије у Саборном Храму Христовог Васкрсења у Подгорици отац Предраг Шћепановић. 

-Велико је дјело и велика слава светих Кирила и Методија, али, зашто је особито важно да их славимо? Када један народ може на свом језику да чита Писмо, најљепшу благу вијест - да ће Бог постати човјек, то је велико. То је заслуга и значај ове двојице браће који су Свњто Писмо превели на словенски језик. У то вријеме су се сматрала само три језика адекватна за проповиједања Светог Јеванђеља: јеврејски, грчки и латински. Ало они су надахнути Духом Светим обишли ове крајеве и имали много муке и допали у тамницу, но, ријеч Божија се не даде свезати. Нека је благословен Бог који нам шаље ову двојицу дивних свједока, а овај дан можемо слободно прогласити даном словенске писмености и културе, али какве културе? Оне културе која ствара култ Богу, будући да умјетници често стварају своје свјетове, но не преузимају одговорност за њих, међутим, Свети Кирило и Методије су градили културу на богочовјеку Исусу Христу, зато и живе кроз све вјекове минуле, од деветог вијека у којем су живјели, па ево и данас њихов култ је жив и јак и у двадесет првом вијеку. Примјер жртве и живота Светих Кирила и Методија је јасан примјер да све оно што се гради на Богу је унапријед осуђено на успјех будући да Бог сваку добру мисао, намјеру, свако добро дјело претвара у Богодјело и Богомисао- поручио је протојереј Шћепановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 18:32