/ -FOTO: DRAGAN S. TANASIJEVIC
20/01/2023 u 15:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Patrijarh Porfirije proslavio slavu: Kosovo i Metohija su neotuđivi dio Srbije

Očuvanje Kosova u granicama Srbije je ustavna obaveza i imperativ kako za Crkvu, tako i za našu državu, dodaje se u saopštenju.

Patrijarh srpski Porfirije i arhijereji Srpske pravoslavne crkve (SPC) iznijeli su uvjerenje da rukovodstvo Srbije na čelu sa predsjednikom Aleksandarom Vučićem neće i ne može pristati ni na kakva uslovljavanja koja imaju za cilj uspostavljanje nezavisnosti Kosova i Metohije, saopštila je SPC.

- Duhovni vođa pravoslavnih Srba i prisutni arhijereji su još jednom ponovili poznati, jasan i nedvosmislen stav srpske crkve da su Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi dio Srbije i da je njegovo očuvanje u granicama Srbije ustavna obaveza i imperativ kako za Crkvu, tako i za našu državu- dodaje se u saopštenju.

image
Foto: DRAGAN S.TANASIJEVIC, SPC

Vučić je danas posjetio patrijarha srpskog Porfirija u Patrijaršijskom dvoru i učestvovao u molitvenom činu osvećenja slavskog kolača.

image
-FOTO: DRAGAN S. TANASIJEVIC

U saopštenju se navodi da će SPC uvijek podržavati rukovodstvo Srbije u nastojanjima da očuva Kosovo i Metohiju kao neotuđiv dio Srbije, kao i za saživot u miru i međusobnom razumijevanju u skladu sa međunarodnim pravom svih građana koji žive na Kosovu i Metohiji.

image

foto: Dragan S. Tanasijevic

-FOTO: DRAGAN S. TANASIJEVIC

Povodom Jovandana krsne slave patrijarha Porfirija, patrijarh  je primio visoke zvanice u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.

Čin osvećenja slavskih darova obavio je Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Slavskoj svečanosti su prisustvovali Ivica Dačić, Miloš Vučević, Maja Gojković, Aleksandar Vulin i nadbiskup beogradski Ladislav Nemet.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 04:00