Patrijarh Porfirije / - MEDIA BIRO
28/07/2024 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Patrijarh Porfirije služio liturgiju u čast stradalih Srba u Velici

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio je danas liturgiju povodom 80 godina od genocida u selu Velika kod Plava. Služba je počela u devet sati u Crkvi Svetih mučenika Kirika i Julite.

- Bez obzira da li nas dijele političke, socijalne i sve druge granice, ali sve one imaju svoj početak i svoj kraj – istorijski početak i kraj u Hristu, koji ne poznaje granice. Jer smo jedan narod, narod Svetog Save, evanđeoski narod, narod slobode i mira. Jer iako postoje političke granice, mi smo podno Pećke patrijaršije. Kada znamo ko smo, onda smo Hristovi i možemo živjeti u miru i blagostanju sa svima. Mučenici gornjepolimski i velički sabraše nas danas svojom krvlju i svojim mučeništvom, kazao je Porfirije, prenosi Media Biro.

image

Liturgija u čast stradalih Srba u Velici

- MEDIA BIRO
image

Liturgija u čast stradalih Srba u Velici

- MEDIA BIRO

DNP odala počast žrtvama zločina u Velici: Da se nikad ne ponovi

Liturgiji su prisustvovali predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, lider DNP-a Milan Knežević, predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, ministar kulture Republike Srbije Nikola Selaković i brojni drugi.

- Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas kao član Vlade Republike Srbije prisutan ovdje u Velici, mjestu velikog zločina koji se dogodio prije 80 godina. Upravo ovo pokazuje jedinstvo naroda u boli i patnji ali i u sjećanju na nevino nastradale žene, djecu i starce, koji su stradali samo zato što su bili pravoslavci. Ovim pokazujemo opredjeljenost ka zajedničkom životu, praštanju, jer bez toga nema budućnosti, kazao je nakon liturgije agenciji Media Biro ministar kulture u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković.

Nakon Liturgije upriličena je akademija na kojoj su učestvovali: Hor Prepodobne Mati Angeline, guslar Radovan Suknović, Oktet Riznica, profesor dr Drago Perović i general Ljubiša Jokić.

Mandić odao počast veličkim i gornjopolimskim žrtvama

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 08:32