Патријарх Порфирије: / - Патријарх Порфирије:
20/11/2021 u 14:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Патријарх Порфирије: СПЦ покреће годишњу стипендију у спомен на Иринеја

Услови конкурса биће објављени у понедељак на званичном сајту СПЦ

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије објавио је да СПЦ у спомен на патријарха Иринеја, који је преминуо прије годину дана, покреће годишњу стипендију за најбоље студенте са факултета који су оснивачи Универзитета у Београду.

 - У његов спомен, а баштинећи дух претходних поколења посебно бригу о школовању младих, одлучио сам да данас објавимо конкурс за годишње стипендије студентима завршне године оних факултета који су оснивачи Универзитета у Београду: Правног, Филозофског, Техничког, Медицинског и Богословског факултета -  навео је Профирије на Инстаграму.

Српска просвета, образовање у српском народу, почело је у српским манастирима, у српској цркви, од Светог Саве па даље свих светих Немањића, казао је Порфирије и додао да је и у вријеме отоманског ропства просвјета очувана у манастирима.

Он је истакао да као патријарх и универзитетски професор жели да настави ту традицију, прво у малом обиму, а наредних година, како се нада, у много већем обиму, јер је то израз подстицаја, солидарности, међусобне подршке прије свега добрим студентима, али и солидарности међу факултететима.

Услови конкурса биће објављени у понедељак на званичном сајту СПЦ.

Порфирије је у суботу у крипти Храма Светог Саве лслужио итургију и помен поводом годину дана од смрти патријарха Иринеја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:32