/ Фото: SRDJA BOLJEVIC
19/05/2022 u 07:41 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Студенте муче лоша храна и хладноћа у дому

Храна је катастрофална, кухиња прастара и нехигиjенска, храна jеднолична, неукусна, непечена и недовољно термички обрађена, тврди студенти

Представници Студентског парламента Универзитета Црне Горе (СП УЦГ) ове и прошле године су више пута захтијевали да се побољшају услови живота студената у студентским домовима у Подгорици и другим градовима, поготово у дијелу квалитета исхране, али то још није урађено.

Представници СП су током априла обишли другу фазу Студентског дома у Подгорици и утврдили да је студентима укинуто гријање, иако је и даље било неопходно због хладних и кишних дана.

Из СП су саопштили да, и поред обећање управе тог дома, услови за боравак нијесу унапријеђени.

Доносе радијаторе од куће

Студенти и ученици из Бара указали су у анкети омбудсмана да гриjања у домовима уопште нема и да доносе радиjаторе од куће.

– Кад се упали неколико гриjалица, искаче осигурач од оптерећења. Метални поклопац на осигурачима је разваљен, утичнице по собама поломљене – виде се жице, постељина и ћебад катастрофа, тако да дjеца то доносе од куће и носе кући на прање. Купаонице изломљене, старе, без врата и завjеса, купатилски мобилиjар запуштен, прљав, стар, изломљен... Купатила су заjедничка за све на истом спрату – и за дjевоjке и за мушкарце, и потпуно су девастирана и прави су извор заразе. Кревети распали, мало jаче сjеднеш или се наслониш, шпер-плоча се поломи. Душеци прастари и смрдљиви – указали су ученици и студенти у анкети.

Представници студената подсјећају да проблем са неквалитетном храном датира jош од марта 2021. године, када су се студенти жалили на квалитет мениjа и исправност хране.

– Jош тада смо предузели кораке и, у сарадњи са студентима коjи су нам указали на овај проблем, одржани су састанци са управом мензе. Састанку одржаном 5. фебруара ове године присуствовала су два технолога, два шефа смjене, руководилац сектора исхране и два студента. Тада jе исказана жеља за проналажењем рjешења, али изгледа краткотраjно – свега три мjесеца, након чега су се поjавили нови проблеми са квалитетом и техничком исправношћу хране. Проблеми коjи су се појавили раниjе и коjи су се конкретно односили на квалитет хране, њену техничку исправност, термичке услове, накратко су били ријешени, али не у потпуности, како су студенти очекивали. Кап коjа jе прелила чашу су нови конкретни случаjеви коjи су десили у мензи у Сити кварту за студенте I и II фазе и новог дома. Са тим сликама, коjе поразно показуjу какав jе квалитет исхране наших студената, упозната jе шира црногорска jавност. Недопустиво jе да се пропусти попут неисправности хране и нехигиjене дешаваjу по ко зна коjи пут – истичу из СПУЦГ.

Омбудсман је прошле године обавио контролу услова у свим ученичким и студентским домовима и установио да су смјештајни услови неадекватни, а опремљеност наставним/смjештаjним средствима незадовољаваjућа, док су корисници исказали незадовољство квалитетом хране у мензама.

– Сала и учионица су нам у истоj просториjи, и то jе лоше. У неким собама постоје мали фрижидер и решо или кувало, што нам jе дозвољено да донесемо. Немамо ципеларе, а то нам баш треба, а и полице за књиге би нам добродошле. Не добиjамо постељину и пешкире. Сами доносимо постељину, jастуке, jоргане, ћебад. Прање и сушење веша нам jе посебан проблем и наjчешће веш носимо кући да се пере за викенд, jер коришћење вешераjа или ниjе дозвољено или jе компликовано. Мислимо да уз мало труда све може да буде много боље. Ако се мало потрудимо, ми да боље чувамо инвентар, а управа да мало уложи и среди дом, сигурни смо да ћемо сви бити много задовољниjи– истакли су студенти у анкети.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:53