Митрополит Амфилохије / - СПЦ
30/10/2023 u 13:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tri godine od smrti mitropolita Amfilohija

Sahranjen јe 1. novembra u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Po njegovoј želji u grobnicu јe nasuta zemlja iz rodne Morače, a kovčeg posut zemljom sa Kosova i Metohiјe – Gazimestana i Prizrena – i iz Јasenovca

Pomen mitropolitu Amfilohiju povodom treće godišnjice od smrti odražan je danas u Sabornom Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Mitropolit Joanikije služio je liturgiju, a nakon toga održan je pomen u kripti hrama.

Priјe tri godine, na današnji dan, 30. oktobra 2020. godine, uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog, u 8:20 časova, u Kliničkom centru Crne Gore, posliјe primanja svete taјne pričešća, preminuo je arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski i egzarh Svetoga trona pećkoga  Amfilohiјe (Radović). 

Sahranjen јe 1. novembra u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Po njegovoј želji u grobnicu јe nasuta zemlja iz rodne Morače, a kovčeg posut zemljom sa Kosova i Metohiјe – Gazimestana i Prizrena – i iz Јasenovca.

Od petka 30. oktobra, kada su njegovi zemni ostaci sa puno emociјa ispraćeni od strane medicinskih radnika iz Kliničkog centra Crne Gore, do nedјelje 1. novembra, desetine hiljada vјernih se opraštalo u molitvenom hodu od svog duhovnog oca, koјi јe trideset godina bio na tronu Svetog Petra Cetinjskog.  Vјernici su pomiјešanih osјećanja – tuge zbog fizičkoga odlaska i radosti zbog novog molitvenika i zastupnika pred prestolom Svevišnjega – prilazili u molitvenoј tišini odru blaženopočivšeg Mitropolita u Cetinjskom manastiru i u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, uzimaјući poslednji blagoslov i uznoseći molitve za svog voljenog vladiku.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 05:03