/ - FOTO: DAN
24/11/2022 u 16:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vizantijska raskoš: Kruna Svetog Stefana Dečanskog krasi riznicu Cetinjskog manastira

Raskošni ukras od bisera, dragog i poludragog kamenja, zlatnih mrežstih aplikacija ispunjenih sa emajlom, ukazuju na vizantijske uzore

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog mučenika Stefana Dečanskog, a u zbirci dragocjenosti od tekstila ljepotom umjetničke i zanatske izvedbe izdvaja se upravo njegova kruna iz 14. vijeka koja se danas nalazi u riznici Cetinjskog manastira. 

Blagovjerni mučenik i sveti kralj: Gospodar srpske zemlje Sveti Stefan Dečanski

Na kruni su vidne intervencije koje su izvršene unošenjem emajliranih medaljona u 19. vijeku.

image
- FOTO: FEJSBUK

Raskošni ukras od bisera, dragog i poludragog kamenja, zlatnih mrežstih aplikacija ispunjenih sa emajlom, ukazuju na vizantijske uzore.

Кruna je kružnog oblika, a osnova joj je ljubičasti somot, ukrašen mnoštvom skupocjenog i različitog materijala.

Osnovni ukras čini krstasta zlatna lasna opervežena biserima, na kojoj se nalaze pločice sa umetnutim dragim kamenjem u obliku cvetića.

image
- FOTO: FEJSBUK

Između krakova krstaste zlatne lajsne, na somotu su našiveni ukrasi od krupnog nebrušenog dragog i poludragog kamenja koji su operveženi biserima i kamenčićima.

Intervencijom u 19. vijeku, ispod zlatnih lajsni, stavljeni su krupni medaljoni u emajlu sa likovima Isusa Hrista, Presvete Bogorodice, Jovana Preteče i Svetog Petra.

image
- DETALJ IZ RIZNICE CETINJSKOG MANASTIRA

Između njih su četiri manja okrugla medaljona sa heruvimima. Кrupni medaljoni su optočeni krupnim biserima i grančicama od sitnih bisera.

image
- DETALJ IZ RIZNICE CETINJSKOG MANASTIRA

Po obodu krune, između medaljona, su umetci srcolikog oblika ukrašeni dragim kamenjem i emajlom.

Кao što je naprijed rečeno, pojedini istraživači smatraju da se još od vremena vladike Danila u riznici Cetinjskog manastira čuva dragocjena kruna Svetog Кralja Stefana Dečanskog, koju je patrijarh srpski Arsenije Čarnojević ostavio u Cetinjskom manastiru pred polazak na Veliku seobu Srba.

Sasvim je moguća i druga pretpostavka, da je ovu dragocjenu krunu u Cetinjski manastir, kao sigurno mjesto za sklanjanje dragocjenosti, donio iguman Visokih Dečana Danilo Кaženegra 1760- tih godina, istovremeno kada je i krst cara Dušana sklonio u rodne Paštroviće (manastir Praskvicu).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 09:22