Мјесто гдје се завршава булевар / -Архива Дана
07/05/2022 u 08:30 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Хангарима и приступном колосијеку ЖИЦГ пријети рушење

Предвиђеним рушењем обjеката ЖИЦГ, коjи су у функциjи жељезничког саобраћаjа и одржавања пруга, могла би се угрозити и безбjедност жељезничког саобраћаjа, указала је Марина Радуновић, извршна директорица ЖИЦГ

Комисија за експропријацију Управе за за катастар и државну имовину почела је процјену објеката Жељезничке инфраструктуре Црне Горе на траси наставка Булевара Саве Ковачевића. Претпосавља се да ће хангари али и дио колосјека бити порушени зарад потребе градње ове саобраћајнице. У питању суобјекти овог државног предузећа у близини Жељезничке станице, а који су у употреби.

Рушењем објеката, како је саопштила Марина Бошковић, извршна директорица Жељезничке инфраструктуре, угрозило би жељезнички саобраћај. Због тога се она обратила Драгани Лукшић, генералној директорици Директората за жељезнички саобраћај, и Веселину Мандићу, главном жељезничког инспектору, тражећи од њих да предузму мјере из своје надлежности.

image

Објекти ЖИЦГ предвиђени за рушење

-Архива Дана

– Обавjештавам вас да се без наjаве или легитимисања извршном директору, као одговорном лицу, у обjектима механизациjе ЖИЦГ поjавио судски вjештак, Марко Радуновић и приступио узимању мjера ради процjене вриjедности обjеката ЖИЦГ, за коjе тврди да су предвиђени за рушење. Приликом израде проjектне документациjе за Булевар Саве Ковачевића, ако jе о томе риjеч, Главни град је предвидио рушење обjеката ЖИЦГ коjи су у функциjи жељезничког саобраћаjа и одржавања пруга, чиме би се угрозила цjелина жељезничке инфраструктуре, могуће и угрозила безбjедност жељезничког саобраћаjа. Молим да, као ресорно министарство, директорат за жељезнички саобраћаj успоставите комуникациjу са надлежним, као и да предузмете мjере из домена своjе надлежности – пише у допису који је Марина Бошковић упутила Драгани Лакшић и Веселину Мандићу.

Главни град: Градња немогућа док се објекти не дислоцирају

Из Главног града јуче је саопштено да се на траси подвожњака налазе објекти које користе жељезничка предузећа и који се морају дислоцирати.

– Управа Главног града и Агенциjа за изградњу и развоj Подгорице одржали су више састанака са представницима Управе за жељезнички саобраћаj и менаџментом Жељезничке инфраструктуре у циљу дефинисања коначног проjектног рjешења. Риjеч jе о jедноj од наjсложениjих саобраћаjних веза, како због саме градње испод жељезничке инфраструктуре, тако и због потребе сталног функционисања жељезничког саобраћаjа током изградње булевара. Изради проjекта повезивања Булевара Саве Ковачевића и Змаj Jовиног jе благовремено приступила Агенциjа за изградњу и развоj. Међутим, на траси подвожњака се налазе обjекти коjе користе жељезничка предузећа и без њиховог претходног дислоцирања градња ниjе могућа. На последњем састанку jе договорено да Управа изради студиjу о могућим локациjама коjе неће угрожавати изградњу подвожњака. Главни град jош увиjек ниjе добио информациjу коjе активности су предузете с тим у вези. Док се то питање не риjеши, ниjе могуће радити даље на проjекту – поручују из Главног града.

Да су почели да мјере објекте ради процјене њихове вриједности за „Дан“ је потврдио Марко Радуновић, судски вјештак. Радуновић је навео да посао спроводе по захтјеву управе Главног града.

– Као члан централне комисије за експропријацију непокретности обишао сам лице мјеста, а на основу захтјева управе Главног града. Захтјев смо добили ове године и имали смо неколико ургенција. На лицу мјеста сам нашао два објекта на траси будуће везе између Булевара Саве Ковачевића и Улице Јосипа Броза Тита за које се тражи експропријација. Оба објекта су предвиђена за рушење чим је захтјев за експропријацију стигао. Објекти су у функцији, један од њих служи за оправку, сервис и одржавање вагона – навео је Радуновић.

Он је навео да је обиласком терена утврдио да постоје и колосјеци одређене дужине који ће такође, морати бити порушени. Како објашњава Радуновић у питању су интерни колосјеци који служе за долазак возова до радионице, а не колосјеци којима се одвија саобраћај на прузи Београд-Подгорица- Бар. Судски вјештак објашњава да записник још није завршен.


– Још нисам покупио све податке. Комисију интересују габарити тих објеката и стање ентеријера како би у складу са понудом и потражњом исказали вриједност тих непокретности. Након што се заврши процјена она се прослеђује Главном граду односно Дирекцији за имовину Главног града да наставе поступак експропријације. Главни град може да прихвати процјену вриједности, али и да је не прихвати већ да уложи жалбу – саопштио је Марко Радуновић.

Да ли је Министарство капиталних инсвестиција поступило по захтјеву Марине Бошковић, питали смо Драгану Лукшић, генералну директорицу Директората за жељезнички саобраћај у овом државном органу. Међутим, одговор нисмо добили.

Аген­ци­jа за из­град­њу и раз­воj Под­го­ри­це још 2016. године за­тра­жи­ла од Се­кре­та­ри­jа­та за пла­ни­ра­ње и уре­ђе­ње про­сто­ра из­да­ва­ње УТ услова за на­ста­вак Бу­ле­ва­ра Са­ве Ко­ва­че­ви­ћа до Змаj Jо­ви­не ули­це. На овом по­те­зу jе пла­ни­ра­на из­град­ња под­во­жња­ка ис­под же­ље­знич­ке пру­ге као и кру­жни ток на рас­кр­сни­ци са Ули­цом Jо­си­па Бро­за Ти­та, што су за прет­ход­них не­ко­ли­ко го­ди­на ви­ше пу­та на­jа­вљи­ва­ле град­ске вла­сти, али jе све оста­jа­ло са­мо на ри­jе­чи­ма.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:56