ЖЕЉЕЗНИЧКА ПРУГА, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
18/02/2022 u 07:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За одржавање и модернизацију жељезничке инфраструктуре око 19,4 милиона еура

У документу се наводи да ће на текуће одржавање жељезничке инфраструктуре бити опредијељено 6,5 милиона еура, од чега ће око 3,3 милиона еура бити утрошено на одржавање грађевинске инфраструктуре

Током ове године за текуће и инвестиционо одржавање, као и за модернизацију и реконструкцију жељезничке инфраструктуре, предвиђена су средства од око 19,4 милиона еура. То се наводи у Приједлогу програма изградње, одржавања, реконструкције и модернизације жељезничке инфраструктуре за 2022. годину, преноси портал РТЦГ.

У документу се наводи да ће на текуће одржавање жељезничке инфраструктуре бити опредијељено 6,5 милиона еура, од чега ће око 3,3 милиона еура бити утрошено на одржавање грађевинске инфраструктуре.

Око 1,1 милион еура планирано је за одржавање електротехничке инфраструктуре, а нешто мање од два милиона еура за управљање и регулисање саобраћаја.

За реконструкцију и модернизацију жељезничке инфраструктуре кроз кредитне аранжмане и средства предприступне помоћи планиран је износ од око 12,1 милион еура.

- Програм текућег одржавања грађевинске инфраструктуре за 2022. годину у складу са одобреним буџетским средствима, настао је редуковањем основног плана оптималног текућег одржавања жељезничке мреже дужине 327,72 км (250,51 км отворене пруге и 77,21 км станичних колосјека), да би се стање жељезничке пруге одржало са планираним брзинама према усвојеном Реду вожње за 2021/2022.годину - пише у документу.

Из средстава опредјељених Буџетом, изводиће се, како се наводи, радови првенствено на колосјеку (замјена дотрајалих прагова, допуна туцаника, машинско регулисање колосјека, замјена дотрајале скретничке грађе), као и радови на одржавање канала и пропуста за несметано оцјеђивање засторне призме и заштиту пруге од буичних токова.

- У радове одржавања спада и замјена колосјечног материјала у оквиру одржавања, која значи замјену компонената приликом превентивних и корективних одржавања са компонентама који имају исту функцију и једнако функционишу, надзор на подсистемима, вођење регистара и евиденција и извођење мјерења појединачних параметара или дијелова система - казали су у Приједлогу програма.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:51