О мањинској влади и политичкој ситуацији / -Дан
12/05/2022 u 07:15 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Микић: Забрињава веза криминалаца и припадника полиције

Сазрело је вријеме да по први пут у државној управи имамо припаднике свих странака, навео је Микић

Најбољи показатељ да живимо у друштву које је огрезло у корупцији и криминалу јесу недавна хапшења која смо имали прилику да видимо. Сама чињеница да два криминална клана имаму већи годишњи промет него што је државни буџет показује до којих висина су поједине криминалне структуре успјеле да досегну. Немогуће је било створити криминалне организације какве су створене у Црној Гори, а да нијесу имали спрегу са судством, тужилаштвом и полицијом. Биће врло занимљиво кад свјетлост дана угледа све оно што се налази у фиокама. Ситуација да криминалци имају везу са припадницима полиције, судства, њиховим породицама је нешто што би требало све да нас забрине. Показује се колико је била јака веза криминала и појединих политичких структура у Црној Гори. Да би се све то доказало неопходно је да тужилаштво и судство ураде свој дио посла, казао је у разговору за "Дан" извршни директор Грађанског покрета УРА Зоран Микић.

Микић наводи да, осим жеље да се поправи стандард, црногорски грађани су гладни правде.

– Толико година нијесмо имали прилику да видимо владавину права у правом смислу те ријечи. Зашто раније није формиран Тужилачки савјет, питање је за неке наше колеге из бивше парламентарне већине. Толико је предмета који су спремни и који су у фиокама Специјалног државног тужилаштва и других тужилаштава да ће бити потребно много времена да се све те ствари процесуирају. Углавном, промјене су почеле и грађани могу очекивати да крене рука правде – подвлачи Микић.

Наш саговорник истиче да смо добили владу која је одблокирала и извршну и законодавну грану власти.

– Влада у техничком мандату се само бавила именовањима, доминантно у јавној управи, а законодавна власт није функционисала. Имаћемо јефтиније гориво, основне животне намирнице, попут уља, брашно ће појефтинити. Ми смо се и приликом формирања мањинске владе опредијелили за двије области – владавина права и наставак реформи. Такође, велики је изазов за новог министра финансија, прије свега да нађе начин да програм Европа сад буде одржив. Прије свега да велики мањак који постоји, прије свега у Фонду здравства надокнади. Доста је ствари у претходном периоду сакривано од јавности, а бивши министри су се бавили популизмом. Нису грађанима објаснили да ће државни буџет имати одређене рупе, које ће морати да се пуне на другачији начин него сада – рекао је Микић.

Суд да одлучи је ли одлагање избора уставно

Након што је парламент поново усвојио допуне Закона о локалној самоуправи, које су ступиле на снагу, раније расписани локални избори биће одложени и одржани 23. октобра. Микић наводи да се избори одлажу за октобар, како би се избјегла љетња сезона.

– Ђукановић је донио одлуке да од 5. јуна до јула имамо изборе. Он је имао уставна овлашћења да сам обједини изборе прије него што их је расписао. Једини начин да се ови избори одложе био је овај модел. Хтјели смо да избјегнемо да у љетњим туристичким сезонама имамо изборе – казао је Микић.

Додао је да ће Уставни суд одлучити је ли одлагање уставно.

– Проблем је што је Уставни суд окрњен, а нама је жеља да избјегнемо потпуну блокаду овог суда. То мора бити плод политичког консензуса, јер уколико би се десило да у наредним мјесецима не изаберемо судије Уставног суда, он не би могао да ради. Што се тиче иницијативе за обједињавање избора, она није новина на политичкој сцени...Међу политичким субјектима имамо консензус да то треба урадити, али за овај закон је потребна двотрећинска већина. Изборна реформа је нажалост плод политичких препуцавања, тргује се реформом и скупштинским Одбором за свеобухватну изборну реформу. Ми сматрамо да је потребно изаћи из константне тензије – подвлачи наш саговорник.

На питање је ли се ДПС мањинском владом вратио на власт, истиче да је ова партија добила од грађана на претходним изборима јасну поруку.

– Врх странке је такође најавио реформу. Једно је сигурно, нико више неће имати апсолутну власт, а за све друго су потребни договори. Ми се трудимо да водимо политику која није дискриминаторна. Што се тиче фамозне дубине, Црна Гора нажалост још увијек није сазрела да на конкурсима бирамо најбоље. Ми смо 30 година имали такав систем да су једна партија и један човјек концентрисали политичку моћ. Ту праксу је покушала да настави влада бившег премијера Здравка Кривокапића. Сазрело је вријеме да по први пут у државној управи имамо припаднике свих странака – истакао је Микић.

Према његовом мишљењу, нова влада ће имати подршку и већу од 49 посланика.

– Надам се да ћемо постићи компромис око Закона о поријеклу имовине, избора врховног државног тужиоца, избора судија Уставног суда. Ако неко априори одбацује све што предложи влада и неће нешто подржати јер долази са те стране, мислим да је то погубна политика. Ако закон о поријеклу имовине треба да подредимо ситним политичким интересима, онда је неко залутао у политику. Ми смо у претходном периоду водили разговор са свима, осим са колегама из Демократске Црне Горе, Праве Црне Горе и Уједињене Црне Горе, јер то нису жељели. Чини ми се да имамо клизање удесно Демократа, а ми нисмо партија која може да сарађује са радикалним партијама. Одлазак удесно партија центра је нешто што ме увијек брине. Надам се да ћемо око важних државних питања да нађемо консензус – закључује Микић.

И. Дробњак

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 16:58