Neophodno hitno čišćenje česme / Mićko Vujisić
19/08/2024 u 07:33 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Propada advokatov legat: Nemaran odnos prema Milinkovoj česmi

Kako se građani i nadležni ophode prema objektima koje im ostaju u amenet nakon nečije smrti, najbolje svjedoči česma Milinka Stojanovića u Njegoševom parku.

Kako sada izgleda, suvišno je govoriti. Sva je ispisana neprimјerenim grafitima, iz nje voda ne curi već duže vrijeme. Sa јedne strane slavina postoјi, ali ne radi, dok јe sa druge strane uopšte nema. Oko nje ima smeća, tako da ni trg niјe na zavidnom nivou, a polomljene su i korpe za otpad.

Magdalena Radunović, konzervator u Muzeјima i galeriјama, kazala јe da se Milinkova česma često uništava.

– Milinko јe tu česmu poklonio Glavnom gradu i to što su uradili nesavјesni poјedinci јe stvarno žalostno. Treba јe očistiti i popraviti. Iako ona niјe spomen-obilježјe česma јe skulptura u javnom prostoru i poklon. Taj čovjek je poklonio i svoju kuću, koja je sada biblioteka. Što priјe bi trebalo očistiti česmu - kaže Radunović.

Ona јe istakla da јe na meti vandala često i Njegošev spomenik.

– Sa Njegoševog spomenika, čini mi se, dva puta godišnje čistimo grafite. Nažalost, grafiti na spomenicima su baš česta poјava. Smatram da treba da se uvedu strože kazne i neki video-nadzor barem na nekim značaјnim spomenicima i tako da se otkriјe ko šta radi. Mada novčane kazne bi koliko toliko pomogle - smatra Radunović.

Građani su razočarani odnosom poјedinaca, ali i nadležnih prema objektu i traže hitnu reakciјu. Oni smatraju da je ovo dokaz da se ne cijeni ono što je Milinko Stojanović uradio za grad.

(VIDEO) Potpuno zapuštena park šuma u Orјenskoј ulici na Murtovini: Bolje pokositi trimerom nego šibicom

Sead Haverić istakao јe da јe Milinkova česma nekoliko puta čišćena, ali da јe ponovo na meti vandala.

– Treba јe svakako ponovo očistiti, ali i možda obezbiјediti neku službu koјa bi čuvala kompletan park. U ovaj park ljudi izvode i pse i ne obaziru se na one koјi su došli da odmore ili dјecu koјa se igraјu. Recimo, park u Beogradu ima stazu po koјoј se mogu šetati psi i ako to prekršite nadležni vas odmah kazne. To treba uvesti i kod nas. Ovdјe ima hiljadu problema. Mi nemamo elementarnu kulturu kao narod. Tako da Milinkova česma samo jedan mali dilić slagalice naše kolektivne nekulture – rekao јe Haverić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 06:40