Кевин Спејси / - Инстаграм
08/01/2022 u 17:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Кевин Спејси глуми у "Туђмановој Олуји", за улогу се спремао два мjесеца

Филм режира Jаков Седлар, а сценарио jе написао Хрвоjе Хитрец, а прати првог хрватског предсjедника 1995, у вриjеме када се одвиjала воjно-редарствена операциjа Олуjа

На Главној жељезничкој станици снимљена jе друга клапа играно-документарног филма "Туђманова Олуjа". Режира га Jаков Седлар, сценарио jе написао Хрвоjе Хитрец, а прати првог хрватског предсjедника 1995, у вриjеме када се одвиjала воjно-редарствена операциjа Олуjа.

Необичан призор затекли су у уторак сви они коjи су пролазили покраj загребачког Главног колодвора. На перону иза зграде поште двоструки оскаровац Кевин Спејси на течном америчком енглеском изговарао jе историјски говор др Фрања Туђмана, онаj из Загреба 26. августа 1995, уочи поласка Воза слободе, чиме jе двадесетак дана након воjно-редарствене операциjе Олуjа симболично успостављена жељезничка веза између Загреба и Сплита. Друга клапа "Нека виде и нека погледаjу ту разорену, али и лиjепу Хрватску. Нека иду на хрватско море, на коjе су се плашили долазити страни туристи, али од идуће године сасвим сигурно нагрнуће из циjеле Европе и из циjелог свиjета", поновио jе Спејси на енглеском риjечи првог хрватског предсjедника. На Главном колодвору снимљена jе друга клапа играно-документарног филма "Туђманова Олуjа". Режира га Jаков Седлар, сценарио jе написао Хрвоjе Хитрец, а прати првог хрватског предсjедника 1995, у вриjеме када се одвиjала воjно-редарствена операциjа Олуjа. Друга сцена снимљена jе мало даље, на перону коjи овога пута "глуми" онаj у Сплиту, посљедњоj станици Воза слободе, гдjе су Туђмана на риви дочекале хиљаде људи те jе одржао своj чувени говор "Што да вам jош обећам". Баш као што се говор више пута прекидао скандирањем и аплаузима, снимање сцене такође се морало понављати неколико пута jер су онуда пролазили возови и ометали рад.

– Наравно да овуда пролазе возови, на жељезничкоj смо станици. Да смо у концертноj дворани, сметао би клавир – нашалио се Кевин Спејси у прекиду.

На сету jе био одлично расположен, пjевао jе и засмиjавао филмску екипу, док jе у паузама пиjуцкао кафу "за ван".

Спејсијева интерпретациjа Фрање Туђмана врло jе упечатљива, а одглумио га jе у свом стилу. На себи ниjе имао шминку ни костим, а Туђмана jе играо одjевен у ретро сиви капут с узорком рибље кости, са смеђим тенисицама на ногама. Покоjног предсjедника ниjе ни покушао имитирати, већ jе понудио своjе виђење емоциjа и страсти коjе jе Туђман крио у тим историјским тренуцима, па jе све дjеловало помало шекспириjски. Већину говора Спејси jе изговарао из главе, jер их jе добро научио.

– За улогу се припремао два мjесеца. Погледао jе све доступне Туђманове говоре на Јутјубу и прочитао четири књиге о Хрватскоj. С jедном од њих, "Уnderstanding Croatia" Боже Скоке стигао jе у Загреб. Рекао ми jе да му jе драго што jе дошао овамо и да jе схватио што jе за Хрватску значила самосталност те колико jе за њу заслужан Фрањо Туђман – рекао jе Jаков Седлар.

Као актер тих догађаjа, Спејси jе из прве руке могао испричати како jе изгледао Воз слободе, а наjвише га jе, каже, занимало како се Туђман осjећао у ситуациjама коjе jе интерпретирао. Неколико парница Филм "Tuđman Storm", осим на Главном колодвору, сниман jе и у Уреду предсjедника, на Олтару домовине у Медведграду, у Институту за историју те на Мирогоjу, на посљедњем Туђманову почивалишту.

– Кевин ми jе рекао да му jе била посебна част доћи на Туђманов гроб и снимати ондjе. Премиjера филма биће 15. маја, на стогодишњицу Туђманова рођења, у биоскопима широм Хрватске, а договорили смо и америчког дистрибутера – наjављуjе Седлар.

У друштву Спејсија било му jе изузетно угодно jер се, каже, ради о духовитом, интелигентном и угодном човjеку. О случаjевима сексуалног злостављања колега, због коjих у САД води неколико парница, каже Седлар, нису разговарали нити Спејси према савјету адвоката о томе смиjе говорити.

– То су глупости и jа сам увjерен да ће бити ослобођен, он jе добар и драг човjек. Никада нисам радио с оваквим глумцем, врхунски jе професионалац коjи на сет долази спреман, с њим нема пуно посла, све одради како смо се договорили. Драго ми jе да jе наjбољи холивудски глумац глумио Фрању Туђмана, а мислим да он то и заслужуjе – закључио jе Седлар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 15:32