Зоран Милановић / - (Фото: NACIONAL/M.K)
11/05/2022 u 12:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милановић: Туђмана би било срамота да види какву политику ХДЗ Хрватске води у БиХ

Хрватска је талац каријерних пројекција неколицине људи. На такав бестидан начин се занемарују егзистенцијалне потребе Хрвата у БиХ. Даћу све од себе, иако не могу, да сви знају за то - рекао је Милановић

Предсједник Хрватске Зоран Милановић још једном се осврнуо на политичку ситуацију у Босни и Херцеговини, рекавши да би се Фрањо Туђман стидио досадашње политике хрватског ХДЗ-а према БиХ.

- Хрватска је талац каријерних пројекција неколицине људи. На такав бестидан начин се занемарују егзистенцијалне потребе Хрвата у БиХ. Даћу све од себе, иако не могу, да сви знају за то - рекао је Милановић.

Он је додао да морају да ураде нешто за слабије и ближе, али исте људе.

- Тужно. Људи, неко вас гледа, Бог гледа на вас вернике, оне који не вјерују у неки Кантов или небески закон. Размислите шта радите - поручио је Милановић, преноси Кликс.ба.

Питао се шта угрожава добробит Хрватске, материјални статус, положај у међународним организацијама и да "без оружја" чврсто стане у одбрану Хрвата у БиХ.

- Постоји страх од два-три мушкарца средњих година да неће моћи да добије посао високог ранга у Комисији која га занима. То је морална катастрофа. Ово што се дешава у БиХ је понижавајуће, ствар државног достојанства, да вас нико неће сећи за суве шљиве.“ они су грађани ЕУ и НАТО-а, њих најмање пола милиона - рекао је Милановић.

Он је прокоментарисао и најаву Жељка Комшића да ће се поново кандидовати за Предсједништво БиХ.

- Комшић се поново кандидује за члана Предсједништва, може ли неко замислити већу увреду од тога? Не могу се Хрвати плашити да ће их бошњачка гласачка машинерија осакатити у Сабору. То ме обесхрабрује, видим да људима није свеједно. Па , ја не - рекао је Милановић.

На крају је критиковао предсједницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен.

- А шта, да дође Урусула фон дер Лајен да каже (Хрватима) да ће бити сахрањени у лименом ковчегу, а да не буду бачени у ватру?! Туђмана би било срамота, иако неке ствари није добро урадио. Тврдоглаво се бранио Интереси Хрватске у "БиХ, не као окупатору, већ као неко ко је свјестан шта је хрватски интерес - рекао је Милановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 03:15