Priredio noć punu emocija / -KIC BUDO TOMOVIC
09/11/2023 u 15:50 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

KONCERT ŽUTOG SERHATLIĆA "I NEKAD I SAD" U SKLOPU VI FESTIVALA "STARE NOTE - NOVI ZVUCI": Podgoričani su najbolji hor na svijetu

Ovaj koncert je njegov poklon voljenoj Podgorici i svima koji decenijama vole i prate njegov rad

Jedina muzička smotra ovog karaktera u Crnoj Gori, festival "Stare note - novi zvuci" i ove godine, pokazao je ljepotu i bogatstvo naše muzičke tradicije. Šesti festival je bio u znaku koncerta "I nekad i sad" našeg istaknutog interpretatora izvorne muzike Šukrije Žutog Serhatlića čime su "Stare note - novi zvuci" predstavile novi festivalski segment. Koncert je očekivano privukao veliko interesovanje publike, te je sala KIC-a bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Sinonim za starogradsku muziku Žuti Serhatlić je tokom više od dva sata podsjetio publiku na neke od svojih najljepših pjesama, ali i nezaboravnih crnogorskih, makedonskih, bosanskih izvornih numera koje su izvodile njegove kolege. Kako je kazao, ovaj koncert je njegov poklon voljenoj Podgorici i svima koji decenijama vole i prate njegov rad.

- Prezadovoljan  sam, publika je od prvih taktova kako sam izašao na scenu pokazala da je došla da ispoštuje moj rad svih ovih 50 godina stvaralaštva. Drago mi je što sam posle godinu i po dana penzije, koju sam zaslužio nakon 47 i po godina radnog staža u KIC-u Budo Tomović kao šef Narodnog orkestra, doživio najljepše emocije da mi publika uzvrati i svaku pjesmu od prvih taktova do kraja koncerta ispratila je u glas sa mnom. Uvijek to govorim, i na svojim koncertima i gdje god sam pošao po svijetu, da su Podgoričani najbolji hor na svijetu. Drago mi je što me pratio orkestar KIC-a što nastavlja tradiciju, jedan od najboljih u Crnoj Gori na čelu sa Aleksandrom Sašom Magovčevićem, drage moje kolege koje su nekada radile sa mnom, a rade i danas jer ja iako sam u penziji stvaram i dalje - kazao je Serhatlić.

image

Publika uživala u starogradskoj muzici

-KIC BUDO TOMOVIC

Kao gošće na koncertu nastupile su mlade solistkinje Anđela Ulićević, Đina Mićović, Mirjana Bubanja i Amila Rastoder. Žutog Serhatlića pratio je veliki narodni orkestar pod upravom Aleksandra Saše Magovčevića, a u čijem sastavu su: Miladin Mišo Marković (klarinet), Ivan Stanojević (violina), Boban Janković (violina), Damir Merdžanić (violina), Pavle Janković (violina), Rade Magovčević (ritam gitara), Kenan Kurtanović (solo gitara), Nikola Nedeljković (bas gitara), Dragan Janković (klavijature) i Boban Popović (bubanj).

- I orkestar i talentovane gošće su me ispratili izvanredno. Mlade gošće su počinjale kod mene. Đina Mićović koja je stasala u divnu djevojku danas je treća godina srednje muzičke škole i uči solo pjevanje, cilj joj je da upiše Muzičku akademiju solo pjevanje, otpjevala je fenomenalno pjesmu Ksenije Cicvarić. Anđela Ulićević, član folklornog ansambla Budo Tomović i solista pri narodnom orkestru, otpjevala je pjesmu "Mlada Jelka ljubi Janka", Amila Rastoder, iz folklornog ansambla Ramadan Šarkić iz Tuzi, izvela je pjesmu "Sejdefu majka buđaše" i Mirjana Bubanja iz folklornog ansambla Mirko Srzentić otpjevala je pjesmu Božidara Ivaniševića "Crna Goro, majko mila". Htio sam da pokažem da Crna Gora i te kako ima potencijala. Kad vi čujete te vokalne sposobnosti, apsolutno prepoznate kvalitet. Ja sam tako počinjao karijeru, sa jednom Ksenijom Cicvarić, Brankom Šćepanović, Ljubom Đurovićem, Zoranom Kalezićem, Batom Radulovićem...  Treba dati tim mladim ljudima šansu, što više nastupa, danas su i mediji otvoreni - istakao je umjetnik.

image

Mladim izvođačima treba pružiti šansu

-KIC

Kako je priznao, uz njih se osjeća i dalje mladim.

-To je nešto što me održava, to su najbolji ambasadori naše države, imate generacije gdje su igrali otac, majka, đed, baba i danas igraju njihova unučad u folklornom ansamblu Budo Tomović ili Mirko Srzentić nije važno, to su sve visoki intelektualci, doktori nauka, magistri, govore po nekoliko jezika, i moramo toj mladosti da damo prostora. Najbolja edukacija je upisivati djecu u folklorne ansamble i sportska društva, samo da ih sklonimo sa ulice i od mobilnih telefona što dalje - poručio je.

Umjetnik se zahvalio svima koji su podržali ovaj projekat i njegov solistički koncert, prvi u okviru ovog festivala.

- Zahvaljujem se sekretarijatu Glavnog grada, Elidi Korać v.d. direktorici KIC-a "Budo Tomović" koja je organizovala koncert i Saši Magovčeviću, što je u sklopu festivalu po prvi put održan moj solistički koncert. Bilo je veče za pamćenje i publika mi je vratila emocije, sjetio sam se svih tih ljudi koji su radili sa mnom i stvarali zajedno kulturu ovog grada i muzičke tradicije Crne Gore i Podgorice, a koji nisu više sa nama, kada vidite ljudima suzne oči u sali onda vidite da sam napravio pravu stvar. A te ljude ne smijemo zaboraviti nikada - poručio je Serhatlić.

Najavio je i naredni koncert, koji će pokloniti Glavnom gradu za njegov rođendan, 19. decembra.

image

Tradicija i iskustvo

-KIC

-Imaćemo koncert 18. decembra, moj dragi kolega Zdravko Đuranović i ja sa gostima i velikim narodnim orkestrom Ivana Pekovića u KIC-u Budo Tomović posvećen danu oslobođenja Podgorice - ističe Serhatlić.

Otvarajući sinoćnji koncert v.d. direktorica KIC-a "Budo Tomović" Elida Korać podsjetila je na razvojni put festivala koji je pokrenut sa ciljem da pruži najveći doprinos njegovanju naše muzičke i kulturne baštine i predstavi ono najbolje što crnogorska muzika ima. Ona je dodala da je KIC organizovao koncert Žutog Serhatlića kao jedan vid zahvalnosti i poštovanja za sve ono što je decenijama pružao crngorskoj muzici, predstavljajući Dom omladine/KIC, a i Podgoricu, na najljepši način.

Vizija festivala je da od naredne, sedme godine bude koncipiran kroz tri festivalske večeri koje će obuhvatiti mlade izvođače, nove autorske pjesme i solistički koncert nekog od renomiranih interepretatora narodne muzike.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 16:43