Nebojša Dugalić u predstavi ”Nadpop Kojović” u naslovnoj ulozi / - DAN
21/02/2024 u 12:20 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Nebojša Dugalić: Istorija je učiteljica života, ali mi uvijek učimo ispočetka

Poznati srpski glumac Nebojša Dugalić poslije premijere predstave "Nadpop Kojović", koprodukcijskog projekta Gradskog pozorišta Podgorica i Grad teatra Budva, govorio za portal Dan

Poznati glumac Nebojša Dugalić za portal Dan o ulozi u predstavi “Nadpop Kojović” u režiji Vide Ognjenović, u kojoj igra naslovnu ulogu - plemića Antuna Kojovića, serijama, glumi, Žarku Lauševiću...

 

Nadpop Kojović

Istorija je puna unikatnih ličnosti kao što je budvanski prelemić Antun Kojović, a koje mi ne stižemo da upoznamo i ispratimo, kaže Dugalić.

- Uvijek je dobro vratiti se i vidjeti šta je to što je obilježilo jedno vrijeme kroz te jedinstvene velike duhove. Zahvaljujući njima mi bolje upoznamo dešavanja u sopstvenom vremenu, koja nama djeluju mutno i maglovito. Zato je uvijek lijepo odbraniti od zaborava ljude koji zaslužuju da budu upamćeni, a Antun Kojović je upravo to - smatra Dugalić.

 

Vida Ognjenović

Nije bila namjera da tekst bude isključivo faktografski, već da duh vremena predstavimo kroz pretpostavljeno, učitano, nezavosno od istorije.

- Vida je htjela upravo to, da napravi pandan dva potpuno različita čovjeka, Kojovića i Zanovića, koji su bili vršnjaci. Ona je željela da oni budu komplementarni na jedan paradoksalan način. I tu se otvaraju mnogi prostori o istorijskim događajima i problematikama, koje su univerzalne i važe za sva vremena. 

 

Ponavljači istorije 

Na našim prostorima uobičajeno je da se malo ili nimalo oslanjamo na ono što imamo, pa je logično da ljudi poput Kojovića padnu u zaborav.

- I to je naša velika tragedija. Mi sve učimo ispočetka, a zapravo mnogo toga bismo mogli da naučimo iz prethodnih istorijska iskustava. Ali, to je normalno za nas. To se dešava iz odsustva njegovanja kulture sjećanja, barem onoga što je vrijedno pamtiti, iz čega bismo mogli da razumijemo naše vrijeme i ono što nam se dešava - ističe Dugalić.

 

Gluma

Dugogodišnji cijenjeni pozorišni glumac Dugalić poslednjih godina osvojio je pažnju i simpatije po upečatljivim i raznovrsim ulogama na malom ekranima.

- Imao sam sreće što sam dobijao raznovrsne glumačke podjele i nisam morao da se ponavljam, nego sam mogao da pravim glumačke transformacije jer su to potpuno različite ličnosti. To je bio pravi izazov za mene jer sam mogao da istražujem - kazao je on.

 

Žarko Laušević 

Ostvario je Dugalić niz zapaženih uloga igrajući sa Žarkom Lauševićem, a poslednja je u filmu "Ruski konzul".

- To je bila tragiča sudbina. Dosta smo zajedno radili poslednjih godina. Uživali smo u zajedničkoj igri, dobro se razumijeli na sceni i pred kamerama.

Kada smo počeli da radimo "Ruskog konzula" bio je već bolestan, ali držao se, šalio se, nije dozvoljavao da se tome daje značaj.

Zbog svega što mu se deslo Žarko je bio čovjek tužne i tragične sudbine. Do kraja nije bio miran sa tim, sve vrijeme, koliko god se trudio, vidjelo se da ga je taj događaj obilježio nepovratno. Nije mogao da razumije kako je moguće da se to dogodilo, koji je to bio trenutak...

Pamtiću svaku saradnju sa njim - od "Senki nad Balkanom" do "Ruskog konzula" - poručio je Dugalić  

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:47