Plavi Dionis / - FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE (@EUROSPORT)
31/07/2024 u 20:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Plavi Dionis na ceremoniji otvaranja OI nastupio za 200 eura: "Baš me briga za novac"

Francuski ekscentrični umjetnik koji je s transvestitima bio antički bog Dionis u kritikovanom prizoru na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara (OI) u Parizu, izjavio je da je za to dobio honorar od 200 eura, prenijeli su francuski mediji.

Filip Katrin, plavi Dionis, gotovo nag u prizoru koji je po mnogima ličio na sliku Leonarda da Vinčija „Tajna večera“ s Isusom Hristom i apostolima, u nekoliko intervjua je odbacio kritike da je to bila uvreda hrišćanstva.

- Ono što je sigurno je to da (umjetnički direktor ceremonije) Toma Žoli i ja nismo uopšte pomenuli religiju niti Tajnu večeru, rekao je Katrin za list Mond.

Umjetnik je istu izjavu dao i za list Liberasion (Liberation) i dodao da je dobio 200 eura honorara za nastup, rekavši da bi i platio 200 eura da bude u toj sceni.

- Plaćen sam 200 eura. Ne znam koliko su ostali dobili, nadam se isto. A istovremeno me je baš briga za novac. To nije bila zamisao, već je ideja bila da se uradi nešto veoma uzbudljivo i da se uputi poruka mira, smatra Katrin.

Pošto je taj pizor izazvao kritiku širom svijeta, Žoli se pravdao da nije želio nikoga da uvrijedi i da je mislio da scena jasno predstavlja Dionisa, starogrčkog boga plodnosti, slavlja, veselja, vina, žena, pozorišta.

Više od 85 odsto Francuza smatra uspjelom ceremoniju otvaranja OI

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 09:15