/ - КОКО ШАНЕЛ
09/02/2022 u 18:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Прича о брилијантној Коко Шанел

“Жена без парфема је жена без будућности” - Коко Шанел

Почетак приче о Коко Шанел уклопио би се у добро познати калуп несрећне и сиромашне дјевојчице која се током живота упорношћу и трудом домогла славе и богатства. Ипак, њен живот био је све, само не укалупљен и просјечан.

Габријела Шанел рођена је 19. августа 1883. у Саумуру, Француска. Била је ванбрачно дијете уличног продавца и домаћице, који су поред ње имали још петоро дјеце. Грешком црквеног службеника, који је у крштеници уписао Шанел уместо Шаснел, Габријела је добила презиме по коме ће постати позната. Када је имала 11 година, мајка јој је умрла, а отац није хтио да преузме бригу о дјеци. Завршила је у сиротишту у којем је и  изучила кројачки занат.

Када је напунила 16 година Габријела одлази из сиротишта и почиње да ради као кројачица. Недуго затим сели се у Париз гдје почиње да ради по ноћним клубовима као играчица и пјевачица. Надимак Коко, који ће касније почети да користи као име, „зарадила“ је пјевајући песму „Qui qu a vu Coco dans le Trocadero".

1909.године, захваљујући финансијској помоћи војног официра и богатог наследника Етјена Балзана чија је љубавница и била, Коко отвара своју прву продавницу шешира, коју полако, али сигурно шири и на костиме и хаљине.

Мада неоспорно талентована и иновативна без озбиљне финансијске помоћи није могла да створи импресивну каријеру каквој је тежила. Зато је најважнији степеник ка свјетском успеху и стварању империје Шанел била њена страсна и велика љубавна прича са енглеским аристократом Артуром Капелом. Капело је био утицајан и моћан човјек, који је великодушно финансирао њене идеје и пројекте, и утицао на процват и промоцију њеног стваралаштва. Он је знао да ће њени модели помјерити границе тог времена.

Велика љубавна прича Коко Шанел завршила се трагично јер се неколико година касније Капело оженио другом женом И непосредно након тога погинуо у саобраћајној несрећи. Након његове смрти Коко је изјавила да жена коју не воле није ништа; она је нула и може мирно да умре. Тада се затворила у своју вилу, престала да ради и све офарбала у црно. И зидове, и плафоне, и завесе, и постељину…  Накона Капела имала је још неколико веза од којих је и веза са немачким официрим, због које је након завршетка Другог свјетског рата била приморана да напусти Француску у коју се вратила тек са 70 година.

Коко Шанел била је револуцинар, борац за женска права, која је заувек промијенила ток моде, ослободивши жену преуских корсета и дугих, гломазних сукњи. Никада није цртала своје креације, стварала их је на лицу мјеста, на манекенкама.Увек је истицала да је њено стваралаштво ван трендова, ван моде, ван времена: „Не волим када људи причају о Шанел моди. Шанел је прије свега стил. Мода, видите, излази из моде. Стил је вјечан.“

Умрла је у париском хотелу „Риц“, који се налази тачно преко пута њеног првог бутика. „Значи, овако се умире“, биле су њене последње ријечи.

Давне 1921 Сама Коко Шанел је замолила дизајнера парфема Ернеста Боа да направи „парфем који мирише као жена“. Након тога он је Габријели донио 9 бочица са узорцима парфема. Биле су обиљежене бројевима од 1 до 5 и од 20 до 24. Као фаворит, Коко је одабрала бочицу са бројем 5. Пошто је била веома сујеверна свој Цhanel No5 представила је петог маја, петог мјесеца у години као што је увијек и предсатаваљала своје колекције хаљина, јер јој је вјеровала да ће јој то донијети срећу.

Први парфем је био закључан у једноставну, ненакићену геометријску бочицу са поклопцем који подсјећа на Плаце Вендоме у Паризу, ову бочицу је дизајнирала сама Шанел држећи се свог најпознатијег принципа „Мање је више“.

Зиме 1921. године направљено је само 100 бочица које је Коко дијелила за Божић својим клијентима. Комерцијална продаја парфема Chanel No5 почела је 1922. године и од тада је један од најпродаванијих парфема на тржишту (сваких 30 секунди прода се један у свијету). Chanel No5 је постао икона XX вијека.

Други парфеми

”Жена би требало да ставља парфем тамо где би желела да буде пољубљена” – Коко Шанел

Коко

Коко је био први мирис који је направио дом Шанел после њене смрти. Дизајнер мириса, Жак Полг, је покушао парфемом да оживи њен стил , њену слику и амбијент њеног апартмана у улици Камбон у барокном стилу. Мирис је представљен 1984.године

Коко Ноар

Габријела Шанел је гајила посебне симпатије према граду блиставих канала и барокних резиденција, па је Венеција била инспирација за нову Шанелову мирисну ноту која комбинује цитрус, ружу, пачули и тамјан, и призива контраст између сјаја великих лустера и дубоке таме богатих драперија у венецијанским палатама.

“Жена без парфема је жена без будућности”- Коко Шанел

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 05:54