25/12/2020 u 00:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crnogorski mafijaši švercovali kokain preko Pireja

Policija otkrila kontejner sa deklarisanim teretom „prehrambeni proizvodi“ iz Ekvadora, u čijim zidovima je pronađeno 30 ambalaža sa kokainom, ukupne bruto težine 35 kilograma. Vjeruje se da iza ove švercerske operacije stoje crnogorske i srpske kriminalne grupe
Grčka policija zaplijenila je 35 kilograma kokaina na brodu iz Ekvadora koji je 7. decembra uplovio u luku Pirej i vjeruje da su u tu krijumčarsku operaciju umiješane crnogorske i srpske kriminalne grupe. Kako su prenijeli grčki mediji, kokain su u kontejneru sa bananama pronašli operativci specijalnog policijskog odjeljenja za trgovinu drogom. Kako je prenio portal Etnikos, policijske vlasti imale su informaciju da se u teretnoj stanici Pirej nalazi velika količina droge sakrivena u kontejneru iz Ekvadora koji je bio deklarisan za prevoz hrane.
Grčka policija, tužilaštvo i carina imali su pomoć specijalizovane američke agencije za sprečavanje trgovine drogom DEA, kao i američke ambasade u Atini. Grčki istražitelji, prema pisanju pomenutog portala, vršili su u poslednjih 20 dana inspekcije u luci Pirej, pri čemu je kontrolisano više od 150 kontejnera. Tokom inspekcije su identifikovale kontejner sa deklarisanim teretom „prehrambeni proizvodi“, u čijim zidovima je pronađeno trideset pakovanja kokaina ukupne bruto težine 35 kilograma.
Kontejner je natovaren na brod koji je 11. novembra ove godine isplovio iz luke Guaiakuil u Ekvadoru, a u luku Pirej je uplovio 7. decembra 2020. godine. Prema pisanju grčkih medija, posebna uprava u okviru tužilaštva nadležna za sprečavanje šverca droge sprovodi preliminarnu istragu i već je razvijena saradnja sa relevantnim vlastima u inostranstvu radi pronalaženja i hapšenja počinilaca.
Zasad, međutim, nema detaljnijih informacija o počiniocima ni ko bi konkretno mogao da stoji iza ove švercerske operacije.
Međunarodna organizacija Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala ljetos je u posebnom izvještaju ocijenila da od 2014. godine kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana tiho ali učinkovito postaju glavni igrači u svijetu distribucija droge, posebno u snabdijevanju Evrope kokainom iz Latinske Amerike. Ovi trendovi, kako su naveli, pokreću niz kritičnih pitanja, uz napomenu da su najučinkovitija i najkontrolisanija tržišta narkotika ona gdje nasilje nije ni potrebno jer jedna grupa ima monopol.
Prema izvještajima Globalne inicijative, od 2018. godine izvršene su brojne zaplene kokaina u čije su krijumčarenje bile uključene kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana. Mnoge pošiljke su bile između 500 kilograma i tone, a neke su bile još i veće. U februaru 2020. godine uhapšeno je nekoliko članova crnogorske posade nakon što je zaplijenjeno pet tona kokaina sa obale Arube. Iz Globalne inicijative su podsjetili da su tokom prošle godine četiri crnogorska mornara uhapšena u Filadelfiji zbog saučesništva u trgovini gotovo 20 tona kokaina iz Latinske Amerike.
M.V.


Sprovođenje akcije pomogla američka DEA
Prema pisanju grčkih medija, akciju u luci Pirej pomogla je i Američka agencija za borbu protiv droge (DEA). Ta agencija već duže prati djelovanje kriminalnih grupa iz Crne Gore i učestvovala je u brojnim međunarodnim operacijama, a nerijetko ih i inicirala, u kojima su zbog šverca droge uhapšeni crnogorski državljani. Akcija sprovedena tokom 2019. godine, kada su četiri crnogorska mornara uhapšena u Filadelfiji zbog saučesništva u trgovini gotovo 20 tona kokaina, predstavlja najveću zaplenu kokaina u pojedinačnom slučaju u novijoj istoriji američkih službi bezbjednosti.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 14:48