Градска лука Шквер / -к.м.
29/09/2021 u 07:28 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Агенција за газдовање градском луком Шквер у предсезони боље пословала него у шпицу

Укропина каже да је посјета луци у предсезони била на нивоу из упоредне 2019. године, у просјеку од 50 одсто, да би у шпицу сезоне пала за 10 до 20 одсто

И док се хотелијери и угоститељи жале на изостанак предсезоне и на "посну" постсезону, у Агенцији за газдовање градском луком кажу да су у предсезони пословали боље него у шпицу сезоне. Најаве за постсезону нијесу обећавајуће, али сматрају да ће, захваљући добром предсезонском пословању, успјети да сервисирају кредит од 20.000 еура који су морали да подигну како би одржали пословање. Двије рате су већ исплаћене, остаје још седам. Враћају по 2.300 еура мјесечно.
Божо Укропина, директор Агенције за газдовање градском луком, каже да је посјета луци у предсезони била на нивоу из упоредне 2019. године, у просјеку од 50 одсто, да би у шпицу сезоне пала за 10 до 20 одсто. Доласци у мају и јуну били су на нивоу од 50 до 60 одсто промета из 2019. године. Међутим, у јулу и августу тај промет је значајно пао, на 40 одсто.

image

Божо Укропина

-к.м.

-Десило се у неколико случајева да су бродови остајали у Сплиту, јер уколико је неко од посаде или гостију позитиван, брод не испловљава. Због тога смо између осталог у јулу и августу имали промет од 30 до 40 одсто из упоредне 2019.године. То свакако није довољно да бисмо надокнадили све што је недостајало прошле године, али тако нам је како нам је. Не можемо много утицати на ствари које не зависе од нас, констатује Укропина.
Кад је ријеч о предстојећем периоду, 8. октобра очекују мини флоте од шест до седам катамарана на везу уколико епидемиолошка ситуација буде повољна.
Агенција потражује 20.000 еура, а сама је у укупном дугу од 30.000 еура.
-Дио тог новца дугујемо и за услуге обезбјеђивања луке, па се надамо да ћемо убрзо кренути са имплементацијом видео-надзора, за што је већ одабрана фирма.

Постсезона лоша и за власнике излетнилких бродића

Власници бродића за превоз туриста кажу да је сезона испунила очекивања, али да то није ублажило посљедице изостанка постсезоне.
Данило Мирковић, власник неколико пловила "Петар", каже да су остварили око 50 одсто промета у односу на 2019. годину.

-Шпиц сезоне је био добар, али фале предсезона и постсезона, као и вожње радним данима, казао је Мирковић.
Душко Сучевић, власник бродова " Пајо", казао је да су око 40 дана радили баш добро, али да је сезона нагло окончана баш као што је нагло и почела.
-Радили смо ове године са пет бродова, које смо постепено активирали. У августу јесте било посла и било је добро, док смо мај и јун возили по двапут седмично. Предсезону не можемо надокнадити, али 15 дана јула и августа били су одлични, на нивоу 2019.- казао је Сучевић.


Постављањем сигурносних камера у луци Шквер неће се само повећати безбједност већ ће се направити и значајне финансијске уштеде.
-Ријеч је о сигурности објеката и пловила који су у самој луци. Имаћемо комплетан надзор у акваторијуму градске луке и на шеталишту, гдје свакодневно имамо кршење саобраћајних прописа. То ће значити уштеду у средствима, јер умјесто да плаћамо другима, сада можемо штитити себе, казао је Укропина.
Вриједност тендера је између 30.000 и 40.000 еура, а средства су обезбјеђена из ИПА пројекта "Регал Портс" који се реализује кроз прекограничну сарадњу малих лука Албаније, Италије и Црне Горе.
Укропина очекује да ће се током ове јесени ријешити проблем концесије над градском луком у Херцег Новом.
-Надам да ћемо склопити уговор са Морским добром, гдје ће Морско добро преузети бригу о градској луци Херцег Нови, а потом у наше име Влади Црне Горе затражити концесију на 12 година. Искрено се надам да ће Херцег Нови добити оно што заслужује да газдује и управља својом градском луком на валидан начин, казао је Укропина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 10:50