Поглед на Горњи Грбаљ / -Б.М.
15/11/2021 u 07:39 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивша локална власт, од планираних 350.000, у МЗ Горњи Грбаљ уложила свега 142.000 еура

Очекујемо да у 2022. години почне реконструкција старе школе у Шишићима, а општинским органима указали смо на катастрофално стање у којем се налази ОШ „Никола Ђурковић” као и вртић и Дом здравља у Индустријској зони, истиче Радосав Тујковић, предсједник МЗ

На иницијативу Мјесне заједнице (МЗ) Горњи Грбаљ изграђено је дјечје игралиште у Дубу, гдје је пружена помоћ у санацији сеоског Дома, а проширен је и ојачан мост. Дирекција за уређење и изградњу Котора направила је потпорни зид у Шишићима, бетонирала крак улице Маслине која припада овој МЗ, покошен је терен око свих пет горњогрбаљских изворишта, а запослени у Комуналном Котор, на иницијативу МЗ, покосили су терен око бујичних канала, саопштио је за "Дан" предсједник МЗ Горњи Грбаљ Радосав Тујковић.

image

Радосав Тујковић

-Б.М.

Истичући да су општинским органима указали на катастрофално стање у којем се налази Основна школа "Никола Ђурковић" у Радановићима, али и вртић и Дом здравља у Индустријској зони,Тујковић наводи да су у Стратешком плану развоја Општине Котор од 2020. до 2024. године наведена "нереална стања".

– У Стратешки план је уврштена изградња новог вртића на територији МЗ Горњи Грбаљ, тачније у Индустријској зони и надамо се да ће што прије доћи до реализације овог пројекта. Прошле године савјету МЗ је на састанку са предствницима бивше локалне управе обећано 350.000 еура за санацију и проширење путног правца Стара Фортеца – Сутвара и то у износу од 200.000 еура, а за путни правац кроз село Шишићи 150.000 еура. Од свега смо само добили обавјештење да ће да се обаве радови у износу од 142.000 еура, а не зна се гдје је отишао остатак средстава – подвлачи Тујковић.

image

Грбљани у народној ношњи; са феште: „Дани памидоре, маслине и меда”

-Б.М.

Када је у питању Дом културе у Наљежићима, Дирекција за уређење и изградњу, наглашава Тујковић, ове године помогла је у пословима облагања столица у сали, савјет МЗ у виду донације за молерске радове, а главни проблем је изградња потпорног зида са мокрим чвором, јер је терен на којем се овај објекат налази у пропадању. Наводећи да Дирекција посједује пројекат изградње потпорног зида, појашњава да је он неопходан из разлога што је осим зидова, већ испуцао и патос Дома. Тујковић каже да у 2022. години очекују да почне реконструкција старе школе у Шишићима, која је у лошем стању, а која је и изборно мјесто.

Организоваће "Дане ћирилице у Грбљу"

МЗ је љетос у сарадњи са Општином и Которским фестивалом позоришта за дјецу на стадиону малих спортова у Доњој Сутвари организовала извођење представе за дјецу "(Не) причај ми бајке".

– Што се тиче туристичке понуде, заједно са МЗ Радановићи премијерно смо организовали "Дане памидоре, маслине и меда" и више смо него задовољни како је све протекло. Захвалност дугујемо општинама Котор и Будва, ТО Котор и привредницима који су помогли у организацији ове манифестације за коју се надамо да ће следећих година ући у редовно финансирање из општинског буџета. Организовали смо и традиционални Савиндански пријем гдје најбољим ђацима, студентима и спортистима из Грбља уручујемо грамате и пригодне награде. У плану је организација још неких манифестација попут "Дана ћирилице у Грбљу" – најављује Радосав Тујковић.

Што се тиче комуналне хигијене у Горњем Грбљу оцјењује да "стање није лоше", али да увијек може боље. Указује да се на територији МЗ налази до 60 контејнера за које је ради лакшег одржавања потребно направити спремишта или такозване боксове, те да на потезу од Шишића до границе са МЗ Ластва контејнери не постоје.

– Радници Комуналног "Котор" су покосили путне правце кроз Горњи Грбаљ, а недавно је окошен и дио кроз насеље Пржице. Почели су и са сређивањем бујичних канала на подручју мјесне заједнице, а све на нашу иницијативу. Морам напоменути да је доста тога остало неријешено и незавршено из плана и програма Дирекције за уређење и изградњу Котора за 2021., а ти радови су стопирани због ситуације са пандемијом вируса корона – закључује Туковић оцјењујући да је сарадња са садашњим руководством Општине Котор "на веома добром нивоу".

Иначе, у Горњем Грбљу живи око 2.500 становника, а основна дјелатност су им пољопривреда и туризам.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:19