/ - Фото: М.Н.
30/11/2021 u 14:55 h
Милован НововићМилован Нововић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црногорско друштво за борбу против рака: Циљ смањивање броја новообољелих

Црногорско друштво за борбу против рака у сарадњи са неколико партнера, поставило је постер „20 година Црногорског друштва за борбу против рака” у Бијелом Пољу, поводом обиљежавања 20 година ЦДПР-а

Циљ Друштва за борбу против рака Црне Горе, основаног прије двије деценије, јесте свеобухватна борбе против рака, смањивање броја новообољелих, те подизање здравствене културе и свијести грађана у борби против ове пошасти 21.вијека, казао је секретар Друштва, Домагој Жарковић.

Црногорско друштво за борбу против рака у сарадњи са неколико партнера, поставило је постер „20 година Црногорског друштва за борбу против рака” у Бијелом Пољу, поводом обиљежавања 20 година ЦДПР-а.Исти билборди су постављени у Подгорици и Бару.

-Постери који су постављени на предвиђеним мјестима, осим јубилеја ЦДПР-а, подсјећају на његово двадесетогодишње постојање, рад и сталну борбу против канцера, али истовремено опомињу, и позивају грађане на заједничку акцију у борби против канцера-казао је Жарковић.

Он је истакао да је њихов задатак и смањење стопе смртности од ове болести, која је, као и у читавом свијету, и код нас изузетно висока.

-У Црној Гори годишње од рака оболи између 2.000-3.000 особа, а око 1.500 особа изгуби борбу са овом опаком болести. Због тога је и наш основни задатак ширење свијести да се здравим начином живота рак или канцер може спријечити а, адекватним медицинским третманима и приступом, и успјешно лијечити. Истовремено, наш задатак је и подршка свима који су погођени овом пошасти. Током протеклих 20 година рада организовали смо низ корисних акција и пројеката из области нашег дјеловања. Најважнији дио активности је била, првенствено, промјена става јавности према употреби дуванских производа, по чему смо и препознати.

Према његовим ријечима,треба нагласити да није било лако прећи пут од примарне незаинтересованости и потпуног недостатка законске регулативе, до једног од најнапреднијих европских закона у ограничавању употребе дуванских производа, чему смо били једни од значајних иницијатора и промотера“, истиче Жарковић.

Он подсјећа да је Друштво усљед епидемије корона вируса органичило своје активности, прилагођавајући се, како наглашава, новонасталој епидемијској ситуацији.

-Не организујемо предавања у основним и средњим школама и посјете медицинским установама као што смо то радили раније, прекинули смо рад савјетовалишта и сличне активности, али, задржали смо контакт са свима, штампали смо велики број брошура које смо дистрибуирали по домовима здравља и болницама у Црној Гори. Такође, прошле године смо обиљежили Свјетски дан без дувана, присутни смо у медијима, дајемо препоруке, подржавамо и ту смо да будемо корисни у сваком  тренутку“, поручио је секретар Друштва за борбу против рака.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:22